BiH

Šef Kluba zastupnika SDP-a

Magazinović: Šokantna uloga Delegacije EU u izmjeni Izbornog zakona

06/03/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

"Zaključak koji se nameće sam od sebe je da obrisi rješenja po želji Dragana Čovića već postoje, da ih Milorad Dodik bezuslovno podržava, kao i Bakir Izetbegović koji još uvijek pokušava da nađe model po kojem će ispuniti Čovićeve želje, a da ga dio javnosti ne osudi za to"

Šef Kluba zastupnika SDP-a Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović smatra kako je potpuno neprihvatljivo da se u Radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona pokušava na svaki način “izbjeći prisustvo opozicije, pa čak i predstavnika institucija koji nisu pod zajedničkom stranačkom kontrolom HDZ, SNSD i SDA”.

“Odluka o tome kako će u budućnosti izgledati izborni proces i ko će koga birati, prevažno je pitanje da bi se iz kreiranja rješenja isključili opozicija, mediji i javnost uopće. Zaključak koji se nameće sam od sebe je da obrisi rješenja po želji Dragana Čovića već postoje, da ih Milorad Dodik bezuslovno podržava, kao i Bakir Izetbegović koji još uvijek pokušava da nađe model po kojem će ispuniti Čovićeve želje, a da ga dio javnosti ne osudi za to”, ocjena je Magazinovića, saopćeno je iz SDP-a BiH.

On je nazvao šokantnom ulogu i ponašanje ambasadora Johana Sattlera i Delegacije EU u ovom slučaju.

“Pričaju nam o transparentnosti, a oni su netransparentni. Pričaju o evropskim vrijednostima, oni ih se ne pridržavaju. Pričaju nam o demokratiji i uključivanju građana u proces donošenja odluka, a onda oni isključe čak i Parlament i dogovaraju sa stranačkim liderima po kafanama. To se zove licemjerje”, navodi Magazinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.