Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Magazinović uputio otvoreno pismo Denisu Zvizdiću

magazinovic sassa

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, u kojem ga upozorava na slabosti u procesu evropskih integracija, a posebno na to da u ovaj proces, kako navodi, nisu uključeni svi koji bi trebali biti uključeni.

– Ne znam da li ste svjesni da je Parlament skoro pa potpuno isključen iz veoma važnih procesa, da informacije dobijamo putem medija i ličnih kontakata, ali ne i zvanično. To je pogrešno i takva praksa što prije treba biti promjenjena – navodi Magazinović u pismu Zvizdiću koje je dostavljeno medijima.

Magazinović napominje da je u svim zemljama koje su prošle evropski put bilo nepisano pravilo da su predstavnici opozicije na čelu komisija za evropske integracije, a da to u BiH nije slučaj. Također, ističe da nema razloga da akademska zajednica, nevladine organizacije, mediji i mnogi drugi ne budu u većoj mjeri dio širokog pokreta okupljenog oko evropske priče u BiH.

– Na evropskom putu treba da ima mjesta za sve. Podsjećam Vas, da su sve parlamentarne stranke, samim tim i opozicione, potpisale zajednički dokument i tako iskazale svoje opredjeljenje da budu dio pozitivnih procesa u Bosni i Hercegovini. To nam je valjda zajednički interes i cilj – ističe, između ostalog Magazinović u pismu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Iako vjeruje da će, kao i do sada, u budućnosti biti krupnih razlika između njihovih političkih viđenja nekih važnih pitanja, Magazinović izražava nadu da se s predsjedateljem Zvizdićem ipak neće razići na pitanju budućnosti i uređenja BiH. Na kraju pisma Magazinović poziva Zvizdića da da kada je evropska budućnost BiH u pitanju, rade zajedno, jer “drugačije se ne može u Evropu”.