Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mahmutbegović: Farmeri ovčari zaslužuju veću brigu na svim niovima

BiH

mahmutbegovic ovcari

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, upriličila je danas sastanak sa članovima Upravnog odbora i predsjednikom Saveza – zajednicom farmera ovčara Federacije BiH, Nusretom Avdibegovićem.

Predsjednik Avdibegović i članovi Upravnog odbora su potpredsjednicu Mahmutbegović upoznali sa velikim problemima sa kojima su farmeri ovčari suočeni i koji se, prije svega, ogledaju u neisplaćenim poticajima za 2017. godinu, kao i neadekvatnim i neprimjenljivim rješenjima nametnutim Pravilnikom i uputstvom o isplati poticaja.

Istaknuta je neophodnost veće brige Ministrstva i društvene zajednice u cjelini prema farmerima ovčarima koji okupljaju velik i značajan broj ljudi, opredijeljenih da se stočarstvom bave na častan i pošten način.

„Mogućnost malverzacija i zloupotreba poticaja mora biti svedena na minimum jer su upravo poticaji, kontinuirano unapređenje sistemskih rješenja i veća društvena osjetljivost prema farmerima ovčarima, jedan od osnovnih mehanizama očuvanja i daljnjeg razvijanja ovog izuzetno važnog aspekta stočarstva i ujedno stvaranja ambijenta i preduslova da veliki broj naših građana pošteno živi od plodova svog rada“, istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Predsjednik Avdibegović je podvukao da se „mora osigurati kontinuirana isplata poticaja kao i otkloniti niz nepravilnosti i nelogičnosti u sistemu isplate/naplate koje farmere ovčare stavljaju u izuzetno tešku situaciju i dovode u pitanje njihov pošten rad, uložen trud i na kraju, egzistencijalno ugrožavaju veliki broj građana Bosne i Hercegovine“.

Na sastanku je zaključeno da se zajednički poduzme niz vrlo konkretnih mjera koje bi trebale da otklone zastoje u finansijskim isplatama, rezultiraju izmjenama i dopunama rješenja koja ne prate stvarne potrebe farmera i predstavljaju odraz prethodnih, vrlo problematičnih rješenja, sa nizom mogućnosti za malverzacije, kao i da se pristupi preispitivanju određenih mjera općinskih i kantonalnih organa vlasti koje ukazuju na određene oblike pritisaka, temeljenih na etničkim kriterijima.