BiH

Potpredsjednica FBiH

Mahmutbegović o dešavanjima na “Uborku”: Nedopustiva policijska upotreba sile

09/12/2019

Vlasti Grada Mostara i nadležne kantonalne institucije, ističe potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, moraju uvažiti opravdane zahtjevesvojih građana koji već mjesecima upozoravaju na nezakonite aktivnosti u vezi sadeponijom "Uborak"

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović oštro je osudila jutrošnju upotrebu specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv građana Mostara prilikom deblokiranja deponije “Uborak“, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zahtijevamo da se provede istraga o načinu upotrebe specijalnih policijskih snaga, kao i okolnostima u kojima je više osoba povrijeđeno te da oni koji su upotrijebili prekomjernu policijsku silu da rastjeruje građane koji već mjesecima mirno i nenasilno protestiraju, tražeći samo svoja prava, ponesu odgovornost. Policijske organe pozivamo na rad u skladu sa zakonom i na korektno postupanje prema onima koji se nalaze na mirnim okupljanjima”, navodi Mahmutbegović.

Vlasti Grada Mostara i nadležne kantonalne institucije, ističe, moraju uvažiti opravdane zahtjeve svojih građana koji već mjesecima upozoravaju na nezakonite aktivnosti u vezi sadeponijom “Uborak“.

“Oni imaju pravo da dignu svoj glas protiv onoga što smatraju nedopustivim, a to je, prema njihovim javnim istupima, nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji. Tim prije jer navedeno samo po sebi nanosi ogromnu štetu lokalnoj zajednici, Gradu Mostaru i svim građanima, a najviše mještanima naselja Vrapčići i Bijelo Polje. Nedopustivo je silom ići na građane koji samo traže da se poštuju zakoni ove zemlje”, naglašava Mahmutbegović.

Posebno je, ističe, šokantno da se sve ovo čini uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, što još jednom ukazuje na potrebu dubokog preispitivanja našeg društva u pogledu zaštite interesa svakog čovjeka i njegovih sloboda.

“Pozivamo nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema, a nadležne u preduzeću koje upravalja deponijom dapoštuju ranije donesene naloge Federalne uprave za inspekcijske polove. Apeliramo na sve strane da se do sistemskog i dugoročnog rješenja za ovaj problem možedoći isključivo dijalogom i međusobnim uvažavanjem”, naglašava Mahmutbegović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.