upućen zahtjev

Mahmutbegović: Sve paušale i naknade smanjiti na marku

mahmutbegovic

Potpredsjednica Federacije BiH je pripremila i prijedlog prema kojem bi do završetka krize bilo obustavljeno plaćanje naknada članovima svih upravnih i nadzornih odbora na nivou Federacije BiH

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Melika Mahmutbegović uputila je zahtjeve prema Vladi i administrativnim komisijama oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da sve naknade koje nemaju karakter plaće budu svedene na simboličan iznos od jedne konvertibilne marke.

Navedene inicijative su pokrenute u cilju doprinošenja borbi protiv pandemije COVID-19, te posebno saniranju ekonomskih posljedica aktuelne krize.

Prema prijedlogu potpredsjednice Mahmutbegović, naknade koje koriste izabrani zvaničnici i rukovodeći državni službenici poput naknada za odvojeni život, za prijevoz do mjesta prebivališta porodice, odnosno naknade za smještaj, trebaju biti svedene na minimum od 1 KM, ili ako je moguće da budu ukinute.

Potpredsjednica Federacije BiH je pripremila i prijedlog prema kojem bi do završetka krize bilo obustavljeno plaćanje naknada članovima svih upravnih i nadzornih odbora na nivou Federacije BiH, ili, također, smanjeno na simboličan nivo od jedne konvertibilne marke.

Mahmutbegović je uputila i prijedlog prema kojem bi bio određen maksimalan iznos plaće, naknade i drugih materijalnih prava u organima vlasti Federacije BiH, organima upravljanja institucija Federacije BiH i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, kao i njihovim uposlenicima. Taj iznos ne može biti veći od dvije prosječne plate u Federaciji BiH do završetka krize izazvane pandemijom COVID-19. Od ovog ograničenja se izuzimaju oni organi, institucije i javna preduzeća kao i njihovi uposlenici koji su direktno uključeni u rješavanje problema vanrednog stanja ili stanja prirodne nesreće (zdravstvo, policija, inspekcije …).

– Ovo je prilika da se izvrši pravičnija raspodjela sredstava iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Nije pravedno da plaća jednog ljekara bude 1.700, a direktora određenih agencija i do 9.000 KM – poruka je potpredsjednice Mahmutbegović.

Ona je u ulozi predsjednice Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zakazala za ponedjeljak sjednicu na kojoj će se razgovarati o navedenim odlukama.

Mahmutbegovoć je na stanovištu da sve navedene odluke trebaju biti donesene „zbog proglašenog stanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19)“, a u cilju „ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije, solidarišući se sa svima u realnom i javnom sektoru, naročito uzevši u obzir reducirane radne obaveze, primjerice, federalnih zastupnika“.

Prema mišljenju potpredsjednice Federacije BiH, teret krize trebaju ponijeti svi, a usvajanjem predloženih odluka uštedjet će se značajna novčana sredstva u budžetu Federacije BiH koja mogu biti usmjerena u Fond solidarnosti.

Izričita je da ne može javni sektor ostati imun na sva ova dešavanja i zadržati sva trenutna prava i beneficije dok se realni sektor, od kojeg direktno zavisi, vidno urušava zbog novonastale situacije.

Inače, predložene aktivnosti Mahmutbegović je i ranije najavila u svojim izjavama za medije.

– Krajnje nemoralno, nečasno i nepravično da se u toku trajanja ovako ekstremno opasnih uvjeta isplaćuju naknade za prava koja se ne mogu konzumirati, poput odlazaka u mjesto prijavljenog prebivališta, naknada za odvojeni život, za članstvo i rad u komisijama i radnih tijelima koja se ne sastaju i ne održavaju sjednice… Svaka kriza, pa i ova je svojevrsna šansa koju trebamo iskoristiti u smislu dodatnog jačanja sistema i kontrole finansijskih tokova i javne potrošnje jer je i više nego evidentno da u nizu zakonskih rješenja postoje brojne anomalije i devijacije koje predstavljaju osnov za nesavjesno i nemoralno trošenje budžetskih sredstava – kazala je Mahmutbegović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću kabineta potpredsjenice Federacije BiH.