Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dopredsjedavajući Vijeća naroda RS

Mahmutović: Bošnjaci zatražili brisanje smrtne kazne iz Ustava RS-a

dzevad-mahmutovic

U Ustavu RS-a nalazi se provizija o smrtnoj kazni, iako se ona praktično ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi

Dopredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) iz reda bošnjačkog naroda Dževad Mahmutović potvrdio je danas za Fenu da su pokrenuli ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2 Ustava RS-a, koji se tiče smrtne kazne.

– Gotovo smo sigurni da će taj zahtjev biti uvažen tako da će biti brisana smrtna kazna iz Ustava RS – rekao je Mahmutović.

Podsjetio je da je Protokolom 13, uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, zatraženo da se ukine smrtna kazna u svim okolnostima.

Ocijenio je da su bile neosnovane optužbe srpskih predstavnika vlasti u tom bh.entitetu da bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a nisu željeli ukidanje smrtne kazne u Ustavu RS-a, odnosno usvajanje 29 amandmana na Ustav RS-a, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

– Sada imamo mišljenje Evopske komisije o spremnosti BiH za pristupanje EU u kojem piše da se smrtna kazna mora ukinuti kako bi BiH počela pregovore – rekao je Mahmutović za Fenu.

U Ustavu RS-a nalazi se provizija o smrtnoj kazni, iako se ona praktično ne može izvršiti, jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi.