Kantonalni sud Sarajevo

Supružnicima 23 i po godine zatvora: Fazliju uspavali pa mu ubrizgali zrak u venu

bacic-hall-ubistvo

Epilog je to suđenja za ubistvo Fazlije Hrustića počinjeno u kući na području općine Ilidža, novembra 2017. godine

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je izrečena presuda okrivljenima za ubistvo Fazlije Hrustića (77), kojom je Robert Baćić (1954.), državljanin R Hrvatske, osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 godina i šest mjeseci, a Emina Hall (1981.), državljanka Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, na sedam godina zatvora.

Naime, prvookrivljeni Baćić je za ubistvo iz koristoljublja osuđen na 15. godina, a za krivična djela – napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i za nedozvoljeno držanje i posjedovanje oružja iz člana 52. stav 1. tačka a) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo, na po jednu godinu, odnosno na jedinstvenu kaznu od 16 i po godina zatvora.

Istovremeno, Emina Hall je za ubistvo iz koristoljublja u saizvršilaštvu osuđena na sedam godina.

Epilog je to suđenja za ubistvo Fazlije Hrustića počinjeno u kući na području općine Ilidža, novembra 2017. godine.

Kako je u obrazloženju presude naveo predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, Sud je na temelju provedenih dokaza (iskaza svjedoka, nalaza vještaka i materijalnih dokaza) na nesumnjiv način utvrdio da su okrivljeni odgovorni za ubistvo iz koristoljublja, počinjeno radi pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Baćić i Hall se terete da su 17. novembra 2017. u stanu u ul. Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama (‘leponex’ od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo.

Kako je utvrđeno, okrivljeni su to uradili u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru da od žrtve uzmu/prisvoje pištolj, automobil, zlatni prsten, protezu sa zlatnim zubima i druge predmete.

Sud je u ovom predmetu izrekao i sigurnosnu mjeru – oduzimanja predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela, odnosno mjeru trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene na taj način.

U izdržavanje kazne, kada/ako postane pravomoćna, uzet će se u obzir vrijeme koje su prvookrivljeni i drugookrivljena proveli u pritvoru i to za Baćića od 21. novembra 2017. godine, a za Hall od 22, novembra iste godine.

Porodica oštećenog je s eventualnim imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi krivičnog postupka ‘padaju’ na teret Suda.

Sud je, usto, donio i Rješenje kojima je pritvor okrivljenima produžen za devet mjeseci, ili do nove sudske odluke.

Za ubistvo iz koristoljublja zaprijećena je kazna od najmanje deset godina i kazna dugotrajnog zatvora, međutim, kod odmjeravanja kazne Sud je uzeo u obzir ulogu drugookrivljene, odnosno njen doprinos u otkrivanju spomenutog krivičnog djela, te joj izrekao krivičnopravnu sankciju koja je ispod zakonskog minimuma.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi, strane u postupku (optužba i odbrana) zadržavaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.