Crna hronika

Sudsko vijeće KSS

Robert Baćić i Emina Hall osuđeni na ukupno 22 i po godine za ubistvo starca

20/02/2020

U prvostepenom postupku, presudom KSS-a od 4. jula 2019. godine, Baćić bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 i po godina zatvora, a Hall na istovjetnu zatvorsku kaznu od sedam godina

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je proglasilo krivim Roberta Baćića (1954.), državljanina R Hrvatske i Eminu Hall (1981.), državljanku Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, za ubistvo Fazlije Hrustića (77), te ih osudilo na ukupno 22 i po godine zatvora.

Prvookrivljeni Baćić je za ubistvo iz koristoljublja osuđen na 15 godina, a za krivično djelo – napad na službenu osobu u vršenju službenih dužnosti na jednu godinu, odnosno na jedinstvenu kaznu od 15 i po godina zatvora.

Drugookrivljena Emina Hall je za ubistvo iz koristoljublja u saizvršilaštvu osuđena na sedam godina zatvora.

Epilog je to ponovljenog suđenja za ubistvo Fazlije Hrustića, počinjeno u kući na području općine Ilidža, novembra 2017. godine.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbu odbrane i ukinuo prvostepenu presudu, te predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

U prvostepenom postupku, presudom KSS-a od 4. jula 2019. godine, Baćić bio osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 i po godina zatvora, a Hall na istovjetnu zatvorsku kaznu od sedam godina.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić naveo je kako su u ponovljenom postupku prihvaćeni ranije izvedeni dokazi (iskazi svjedoka, nalazi vještaka i materijalni dokazi) te nedvojbeno utvrđena odgovornost okrivljenih za spomenuto krivično djelo, počinjeno radi pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Dodao je kako je Sudsko vijeće u ponovljenom postupku postupilo u skladu s uputama drugostepenog suda (Vrhovnog suda FBiH).

Okrivljeni se terete da su 17. novembra 2017. u kući u ul. Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića, kod koga su živjeli kao podstanari, uspavali tabletama (‘leponex’ od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, da bi mu potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo.

Baćić se tereti i za napad na dvojicu policajaca 21. novembra 2017. godine kada su ga pokušali zaustaviti, a na čiji se poziv on oglušio te u njih uperio pištolj, prije nego što je bio savladan i priveden.

Kako je Sud utvrdio, okrivljeni su postupali prema prethodnom dogovoru, a u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, uzimanjem/prisvajanjem od žrtve pištolj, automobil, zlatni prsten, nekoliko ručnih satova, protezu sa zlatnim zubima i druge predmete.

Istovremeno, Sud je izrekao i sigurnosnu mjeru – oduzimanja predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela, odnosno mjeru trajnog oduzimanja imovinske koristi stečene na taj način.

U izdržavanje kazne, kada/ako postane pravomoćna, uzet će se u obzir vrijeme koje su okrivljeni proveli u pritvoru i to za Baćića od 21. novembra 2017. godine, a za Hall od 22. novembra iste godine.

Porodica Hrustić je s imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi krivičnog postupka ‘padaju’ na teret Suda.

Sud je donio i Rješenje kojim je pritvor okrivljenima produžen za devet mjeseci, ili do nove sudske odluke.

Strane u postupku zadržavaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u zakonskom roku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.