Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maja Gojković u Banjoj Luci: Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH

BiH

gojkovic

Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali će jasno, čvrsto i nedvosmisleno uvijek biti uz Republiku Srpsku, i RS nikad neće biti sama, poručila je Maja Gojković, predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije u obraćanju pred parlamentom bh. entiteta Republike Srpske.

Gojković se obratila poslanicima Narodne skupštine RS na posebnoj, svečanoj sjednici:

“Jedan od glavnih ciljeva rada naših parlamenata je da moramo da unaprijedimo život građana sa obe strane rijeke Drine. Samo jake i stabilne demokratske institucije mogu biti garancije kvalitetnog i sigurnog života svakog pojedinca.”

Istakla je da napori na unapređenju zakonodavstva moraju biti usmjereni ka postizanju boljeg ekonomskog okvira, privrednog ambijenta, mogućnosti za zapošljavanje, posebno mladih, boljih uslova rada i slobodne tržišne utakmice. Ona je podsjetila na spremnost Srbije i Republike Srpske da budu jedni uz druge kada je bilo najteže, posebno nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

Sporazum sa Narodnom skupštinom RS prvi je parlamentarni sporazum koji je Skupština Srbije potpisala 2008. godine, a današnja posjeta čelnice srbijanskog parlamenta posljednja je u ovom mandatu, jer u Srbiji se 24. aprila održavaju izbori.

“Još postoji veliki potencijal za dalje intenziviranje saradnje, koji moramo iskoristiti, i uverena sam da će i novi saziv Skupštine Srbije nastaviti ovaj posao”, kazala je Gojković.

Ekonomska saradnja i privredna razmjena Srbije i RS je na zavidnom nivou i predstavlja dobru osnovu za dalje uvećanje, a realizacija što više konkretnih projekata, koji će se pozitivno odraziti na dalji privredni rast i standard građana, treba da budu prioritet.

“RS najviše robe uvozi iz Srbije i najviše svoje robe, poslije Italije, plasira na srpskom tržištu, a Srbija je najveći investitor ovdje”, rekla je Gojković i dodala da firme iz Srbije i RS udruženim snagama mogu bolje da iskoriste komparativne prednosti i ojačaju konkurentnu sposobnost.

Prema njenim riječima, kompanije iz RS i Srbije očekuju mnogo od zajedničkih infrastrukturnih i razvojnih projekata, dogovorenih na nivou dvije vlade, poput projekta “Podrinje”, a izgradnja puteva dodatno će približiti Srbiju i RS, kao i Srbiju i BiH.

Navela je da se svim snagama zalažu za “čuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i jačanje veza građana Srbije i RS, bliskosti i prijateljstva koju uzajamno osećamo i želimo da podstaknemo region na snažniju saradnju i razumevanje”.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS, Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH, i Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Obraćanju poslanicima prethodio je sastanak sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS. Prema riječima Čubrilovića, na sastanku je bilo govora o ostvarivanju Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima Republike Srbije i Republike Srpske, o intenzivnijoj međuparlamentarnoj saradnji u cilju rješavanja pitanja koja su od interesa za Srbiju i RS i zaštitu prava i interesa građana. Razgovarali su i o važnosti odnosa Republike Srbije, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, podršci, međusobnoj saradnji, regionalnim integracijama, te o postojanju zajedničkog interesa za unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u oblasti privrede, zatim o ostvarivanju saradnje u razmjeni materijala između dva parlamenta.

“Nama je od velike koristi iskustvo koje ima parlament Srbije obzirom na njegovu dugu istoriju i tradiciju rada”, rekao je Čubrilović.