Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška iz svjetskih metropola

Majke Srebrenice kandidovati za Nobelovu nagradu za mir

obiljezavanje godisnjice genocida

Mirsad Bajrović, predstavnik Vlade Federacije i federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, kazao je kako će Ministarstvo nastaviti pružati podršku obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici

O genocidu u Srebrenici potrebno je govoriti cijelu godinu, ne samo na 11. juli. Već su počele pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida, rečeno je nakon sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku u Sarajevu usvojeni su zapisnik s pete sjednice OO, izvještaj Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a“ Srebrenica i razgovarano o raznim drugim pitanjima.

Predsjednik OO Hamdija Fejzić smatra kako je potrebno tokom cijele godine posvećivati pažnju Srebrenici, a ne samo na 11. juli. Pojasnio je kako su tokom današnjeg sastanka razgovarali o onome što je urađeno i što treba uraditi u budućnosti.

Dodao je kako su 11. juli, obilježavanje 24. godišnjice i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. protekli u dobroj organizaciji.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku podnesena je i inicijativa da se za sljedeću godinu formira Savjet OO, koji bi činili predstavnici različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Islamske zajednice u BiH, predsjednik OO itd.

OO donio je i zaključak da se pokrene inicijativa da se udruženja koja okupljaju majke Srebrenice predlože za kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir.

”Jedan od zaključaka danas je pokretanje inicijative i da se predloži da majke Srebrenice dobiju Nobelovu nagradu za mir“, rekao je Fejzić.

Dodao je kako je danas izabran i još jedan sekretar koji će pomagati u pripremi obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica, a zbog obima posla koji slijedi.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, kazala je kako su tražili formiranje dvije komisije, od kojih jedne na državnom nivou, koje će raditi na aktivnostima povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Namjeravaju vratiti i nagradu, koju su i ranije dodjeljivali, “Potočarska povelja”.

Podsjetilaje kako Udruženje ima dva projekta, a jedan od njih je i prijedlog da se u glavnim gradovima 25 zemalja nalazi ulica koja će nositi ime po žrtvama genocida u Srebrenici.

”Već smo dobili podršku od nekih državnika i ljudi koji su gradonačelnici gradova poput Berlina, Washingtona….“, rekla je Subašić.

Dodala je kako su se sastali s Amal Clooney, aktivisticom za prava žena širom svijeta, koja je izrazila želju da “Majkama Srebrenice” pomogne u lobiranju u svijetu da veliki broj zvaničnika dođe u Potočare.

Subašić je pojasnila kako su već dobili potvrde određenog broja zvaničnika da prisustvuju obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Poručila je kako će pozvati državnike iz cijelog svijeta.

“I one koji nas vole, i one koji nas ne vole, i one koji negiraju genocid, i koji nas podržavaju, ali i koji ne podržavaju. Aktivnosti već počinju. Mi moramo 25. godišnjicu uraditi onako kako treba. Možda i važnija da bude nego 20. godišnjica. Majke umiru, svi smo svjedoci, pa ne znamo hoćemo li dočekati 30. godišnjicu, a 25. ćemo, ako Bog da, dočekati“, rekla je Subašić.

Hajra Ćatić, iz Udruženja “Žene Srebrenice“, kazala je kako su danas na sastanku razgovarali o aktivnostima povodom 24., ali i 25. godišnjice.

”Imali smo dosta predloženih aktivnosti za 25. godišnjicu, obzirom da je ona jubilarna. Međutim, mi ne želimo da se o Srebrenici priča samo 11. jula. Mi u Tuzli imamo mirne proteste koje svakog 11. (u mjesecu, op.a.). Želimo da upoznamo svijet o onome što se desilo u Srebrenici, da se ratni zločinci pohapse…”, rekla je Ćatić.

Nada se da će se obilježavanju 25. godišnjice pridružiti zvaničnici svih nivoa vlasti.

Ćatić je podsjetila kako još uvijek nije našla svog sina i da joj je teško govoriti o svemu.

Mirsad Bajrović, predstavnik Vlade Federacije i federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, kazao je kako će Ministarstvo nastaviti pružati podršku obilježavanju godišnjica genocida u Srebrenici.

”Mogu obećati da ćemo mi nastaviti i narednih godina i finansijsku podršku OO za obilježavanje godišnjica genocida, kao i kadrovski, materijalno i strukturno uređivati stazu kretanja učesnika Marša mira”, rekao je Bajrović.