Tuzla

Majke Srebrenice: Nas bole te kosti koje tražimo i želimo ih dostojanstveno pokopati

majke srebrenice anadolija (3)

Po kišnom i hladnom vremenu majke Srebrenice i Podrinja okupile su se i danas, 11. dana u mjesec, na Trgu slobode u Tuzli zahtijevajući od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ubrzaju proces ekshumacija masovnih stratišta i identifikaciju posmrtnih ostataka pronađenih žrtava genocida nad Bošnjacima

Po kišnom i hladnom vremenu majke Srebrenice i Podrinja okupile su se i danas, 11. dana u mjesec, na Trgu slobode u Tuzli zahtijevajući od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini da ubrzaju proces ekshumacija masovnih stratišta i identifikaciju posmrtnih ostataka pronađenih žrtava genocida nad Bošnjacima, javlja Anadolu Agency (AA).

„Imamo poruku za odgovarajuće institucije i tražimo da riješe problem nestalih osoba. Još uvijek ne znamo za svoje najmilije i tražimo svoje najmilije. Mi svi znamo sudbine naših najmilijih, ali ovo sve nema smisla jer niko ne saziva sastanke, ništa ne rade i bilo bi pošteno da krenu sa radom. Nas bole te kosti, koje tražimo i želimo ih dostojanstveno pokopati“, kaže Nura Begović, članica udruženja „Žene Srebrenice“.

Podršku majkama Srebrenice i Podrinja pružile su žene iz Odžaka, Bosanskog Šamca i Modriče, kao i žene iz Tuzle koje su svakog 11. u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli. Nura Begović je pozvala porodice žrtava genocida nad Bošnjacima da sarađuju sa Memorijalnim centrom u Potočarima.

„Memorijalni centar u Potočarima traži od porodica odjevne predmet, a ja pozivam porodice da to predaju memorijalnom centru. Prikupljaju se i određene priče od porodica i to je važno da se ispriča. Ići ćemo do posljednjeg daha. Nećemo nikada prestati tražiti naše najmilije“, poručuje Nura Begović.

Mirno okupljanje u Tuzli je okončano učenjem El – Fatihe za sve žrtve genocida nad Bošnjacima koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici Vojske RS-a i MUP-a RS-a te paravojnih formacija iz RS-a i Srbije, kao i dijelova DB-a Srbije.