Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozvali nadležne institucije

Majke Srebrenice traže istragu protiv Dodika zbog negiranja genocida

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za medije
18.10.2021., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je konferenciju za medije.

“Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju ‘Inzkov zakon’ je pitanje za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodnih zajednica koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH”, stoji u zahtjevu

Pozivamo nadležne institucije Federacije BiH i kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u Federaciji BiH da hitno pokrenu istragu protiv Milorada Dodika, primjenjujući Krivični zakon Federacije BiH koji se odnosi na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ovo se navodi u zahtjevu nevladine organizacije “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, 22. februara, dan nakon što je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik negirao genocid u Srebrenici.

One dodaju kako Tužilaštvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu za negiranje genocida.

“Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju ‘Inzkov zakon’ je pitanje za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodnih zajednica koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH”, dodaje se u zahtjevu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo je Zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema tom zakonu negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je od tri mjeseca do tri godine zatvora.