Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oduzeto joj državljanstvo

Britanki koja se kao maloljetna pridružila ISIS-u odbijen zahtjev za povratak

shamima begum ss

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. godine, kad je imala samo 15 godina i sa dvije školske prijateljice otputovala je u Siriju preko Turske

Britanska državljanka Shamima Begum koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila Islamskoj državi u Siriji, izgubila je pravni spor koji je pokrenula nakon što joj je Velika Britanija oduzela britansko državljanstvo, javljaju britanski mediji.

Ovaj poraz na sudu znači da se ona neće moći vratiti u Veliku Britaniju, piše BBC.

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. godine, kad je imala samo 15 godina i sa dvije školske prijateljice otputovala je u Siriju preko Turske.

U Siriji se udala za borca Islamske države te je živjela u Raki, prijestolnici samoprozvanog kalifata džihadističke skupine.

Ondje je ostala četiri godine, dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkako je napustila Britaniju, rodila je troje djece, no sve troje u međuvremenu je umrlo.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova joj je u julu 2019. godine oduzelo državljanstvo, a sud joj je zabranio povratak u državu.

Uprkos njenim molbama, ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine se oglasilo da ostaje pri svojoj odluci jer bi ona mogla biti sigurnosna prijetnja.

Begum se žalila na odluku i danas je njena žalba odbijena.