Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke Srebrenice u posjeti stratištima u Podrinju

Hatidža Mehmedović

U okviru obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“, članice Udruženja “Srebreničke majke” i ostalih udruženja preživjelih žrtava genocida i članovi porodica žratava posjetili su danas masovna stratišta gdje su njihovi najmiliji ubijeni.

Posjetili su objekt nekadašnjeg “Elektroprijenosa” u Potočarima poznat kao “bijela kuća”, gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu, a zatim su posjetili stratište u Kravici.

U narednim satima planirana je posjeta Orahovcu, Petkovcima, Branjevu, Pilici, Kozluku i Kasabi.

– Obilazimo mjesta gdje su naši najmiliji na nasilan način ubijeni. Obilježavanje je opomena budućim generacijama da budu svjesni zašto su značajni datumi 11., 12., 13. i 17. juli – kazala je predsjednica Udruženja “Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović.

Poručuje da “djeca moraju znati pravu istinu o zločinu i genocidu”.

U okviru obilježavanja 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, danas je u 13 sati predviđeno da se preživjele žrtve i ostali građani okupe ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici i stare policijske stanice da bi podsjetili na zločine koje je počinila vojska Republike Srpske 13. jula 1995. godine.

Na tom mjestu bit će proučena Fatiha za ubijene, a građani će moći pogledati i izložbu fotografija te videozapis koji donosi činjenice o ovom zločinu.