Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izrazila zabrinutost

Majkić: Nestanak oružja iz kasarne novi sigurnosni izazov za BiH (VIDEO)

Sarajevo: Šesta sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
28.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sesta sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH. Dusanka Majkic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navodi da se postavlja i pitanje kako je moguće da je osoba koja je ušla u skladište tačno znala gdje se nalaze pištolji koji su bili u sanduku, a sanduk u kasi

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (SNSD) kazala je danas da nestanak oružja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH predstavlja novi sigurnosni izazov.

– Ako uzmemo u obzir da je od 2007. do 2017. godine bilo deset takvih slučajeva, onda je to već slučaj koji se često ponavlja i za koji institucija koja je nadležna da brine o sigurnosti mora dati odgovor – navela je Majkić.

Navodi da se postavlja i pitanje kako je moguće da je osoba koja je ušla u skladište tačno znala gdje se nalaze pištolji koji su bili u sanduku, a sanduk u kasi.

– Kako je mogao da zna o čemu se radi. Da li je to uradio neko iz Oružanih snaga, ili je to uradio neko ko je u dosluhu s nekim iz Oružanih snaga – pitala je Majkić.

Naglašava da su to pitanja na koje je potrebno dati odgovore posebno ako se zna da ti pištolji imaju veoma dobru prodaju na tržištu, a u BiH se nalazi veliki broj migranata koji su, kaže Majkić, spremni platiti to oružje.

Izrazila je nadu da će Ministarstvo odbrane BiH moći odgovoriti na neka od tih pitanja.

Kako je ranije saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, u Centru za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH 11. februara prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, utvrđeno je da je na ulazu oštećena sigurnosna plomba.

U skladu s procedurama izvršena je vanredna inventura kada je utvrđen nedostatak određene količine kratkog naoružanja, a o svemu su obaviješteni nadležni organ unutrašnjih poslova, Tužilaštvo BiH po čijem nalogu je angažirana i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).