Globus

Mađarska

Prvi su u Evropskoj uniji nabavili kineske vakcine, nadaju se da će dobiti pet miliona doza

16/02/2021

Mađarska očekuje da će dobiti ukupno pet miliona doza Sinopharm vakcine tokom narednih četiri mjeseca. Mađarska pokušava nabaviti vakcine iz zemalja koje su izvan zajedničkog programa nabavke EU, tvrdeći da odgode nabavke vakcina u bloku koštaju ljudskih života

Isporuka vakcina protiv COVID-19 proizvedenih u Kini stigla je u Mađarsku u utorak, čime je ta zemlja postala prva članica Evropske unije koja je nabavila kinesku vakcinu.

Avion koji je prevozio 550.000 doza vakcine koju je razvila kineska državna farmaceutska kompanija Sinopharm, sletio je na aerodrom u Budimpešti nakon što je krenuo iz Pekinga. Isporuka je dovoljna za tretman 275.000 ljudi s dvije doze vakcine, izjavila je čelnica mađarske epidemiološke službe iz Nacionalnog centra za javno zdravstvo, dr. Agnes Galgoczy, na konferenciji za novinare.

Mađarska očekuje da će dobiti ukupno pet miliona doza Sinopharm vakcine tokom narednih četiri mjeseca. Mađarska pokušava nabaviti vakcine iz zemalja koje su izvan zajedničkog programa nabavke EU, tvrdeći da odgode nabavke vakcina u bloku koštaju ljudskih života.

Sinopharm vakcinu, za koji proizvođač tvrdi da je skoro 80 posto efikasna, već koristi susjeda Mađarske koja nije članica EU, Srbija, gdje je oko pola miliona manjinskih Mađara već primilo vakcinu.

Mađarska je ugovorila nabavku dva miliona doza ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V. Rusku vakcinu su bolnice u Budimpešti dobile u prošloj sedmici, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.