BiH

Dom naroda

Majkić: U FBiH vlast nije konstituisana, Vlada ne funkcioniše, to je sve loše

11/06/2020

Majkić je rekla da ne želi prejudicirati kada je riječ o datumu kada bi budžet za ovu godinu mogao biti usvojen, jer kako je pojasnila postoji protokol po kojem se izrađuje budžet

Delegat Srpskog kluba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je danas da će budžet BiH za ovu godinu biti uskoro usvojen, da će biti obezbijeđenja sredstva za održavanje lokalnih izbora, te da SNSD ni na koji način to ne osporava.

“Naprotiv, većina naših načelnika se izjasnila da je veoma problematično produženje roka za održavanje izbora i da bi to moglo dovesti do posljedica za lokalne zajednice i zbog nedonošenja budžeta, odnosno nekonstituisanja vlasti na lokalnom nivou”, rekla je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

On je istakla da je u interesu svih da novi prijedlog budžeta bude urađen sa mnogo više senzibiliteta i prilagođen privredi i institucijama.

“Nakon onog koji je završio kako je završio zato što nije bio usklađen sa stvarima koje su se dogodile u međuvremenu, vezano za pandemiju, svima je u interesu da ovaj bude urađen kvalitetno u skladu sa situacijom”, pojasnila je Majkić.

Majkić je rekla da ne želi prejudicirati kada je riječ o datumu kada bi budžet za ovu godinu mogao biti usvojen, jer kako je pojasnila postoji protokol po kojem se izrađuje budžet.

“Postoji dio koji se radi u Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara, nakon toga, kada je uređen ide na Vijeće ministara, a on ga upućuje Predsjedništvu BiH i onda ide prema parlamentu”, objasnila je Majkić.

Ona je ocijenila da nije lako prilagoditi raskošan budžet i uskladiti ga sa vremenom koje dolazi i zahtjevima koji su se nametnuli.

Naglasila je da se odgovornost za dosadašnje neusvajanje budžeta treba tražiti od svih koji nisu na vrijeme konstituisali vlast.

“To je ključno pitanje, šta se radilo? Više od godinu nakon izbora smo čekali da se konstituiše Vijeće ministara. U Federaciji BiH imate situaciju da još vlast nije konstituisana u cjelosti. Vlada ne funkcioniše. To je sve loše”, rekla je Majkićeva.

Ona je i današnju sjednicu ocijelnila neefikasnom, jer su na dnevnom redu izvještaji institucija BiH iz 2017. godine.

“Izvještaji dolaze parlamentarcima da bi iz njih slijedili određen broj zaključaka koji bi bili baza za posmatranje za narednu godinu”, rekla je Majkićeva.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.