Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majkić za Fokus.ba: Akcize na gorivo neće biti ukinute, SDS samo galami

majkic-parlament-696×456

Nakon što su 1. februara ove godine u BiH uvedene akcize na gorivo, ovaj energent je poskupio 18 feninga. Zatim su uslijedila nova poskupljenja u tolikoj mjeri da su cijene skočile za 50 feninga u odnosu na početak godine, a to je rezultiralo i protestima vozača na ulicama.

Iako je novac koji je prikupljen od akciza trebao biti investiran u nove puteve, to se do sada nije desilo.

O SDS-ovom prijedlogu za ukidanje akciza sutra će se izjasniti zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

No, pojedini zastupnici koji su prvobitno glasali za akcize uvjereni su da ovaj prijedlog neće proći, te da će akcize ostati na snazi.

U razgovoru za Fokus.ba zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da akcize na gorivo moraju ostati ukoliko BiH želi investicije u putnu infrastrukturu.

„Kada neko, u nedostatku nečeg pametnijeg, pred same izbore, predloži nešto ovako, onda se vidi kakve su njegove namjere. Za to ne mogu dobiti parlamentarnu većinu. To je više jedna galama i  namjera da kažu: ‘evo i mi postojimo’. Sigurna sam da neće dobiti podršku. Znamo koliko je bilo problema i koliko smo puta pokušavali riješiti pitanje novih investicija u puteve. Bez kredita koji ćemo dobiti po osnovu sredstava od akciza, BiH nema šta da traži u izgradnji puteva i infrastrukture“, rekla je Majkić za Fokus.ba.

Činjenicu da sredstva od akciza još uvijek nisu uložena u nove puteve, Majkić je ocijenila „lošom“.

„To je loše kao i sve za što u Bosni i Hercegovini treba donijeti odluku. Nemamo dovoljno koncentracije i odgovornosti da se sredstva, koja su na taj način prikupljena, daju u ono za što su namijenjena. Ali ne želim da vjerujem da taj problem neće biti riješen. BiH može postati mjesto izgradnje velikih putnih pravaca. To je ono što nam treba i zbog čega svi trenutno ispaštamo“, kazala je Majkić.

Komentarišući moguće interventne mjere kojima bi se snizile cijene goriva, Majkić nije optimistična da će do toga doći.

„Rečeno je da su prometnici spustili cijenu goriva koliko su mogli. Ozbiljniji pad cijena goriva zavisit će od tržišta“, zaključila je Majkić.

Očekuje se da će SDP, DF i Nezavisni blok sutra podržati ukidanje akciza, a SDA i SBB će svoj stav zauzeti danas. Od ovih stranaka će mnogo toga zavisiti s obzirom na broj zastupnika koje imaju.