BiH

EU revidira listu

Male šanse da se BiH ukinu restrikcije za putovanja

02/09/2020
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini se ne može govoriti o nikakvom poboljšanju zadnjih sedmica

Ambasadori zemalja članica Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu razmotrit će privremene restrikcije koje su uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mjera.

Pred ovaj sastanak, u diplomatskim izvorima u Briselu rečeno je da se ne očekuje da će popis zemalja doživjeti promjene, odnosno, da će se na njoj ponovo naći Srbija ili BiH, javlja Tanjug.

Navodi se kako epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterije Vijeća EU kada je riječ o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebao biti oko 16 odnosno ispod 25.

U Bosni i Hercegovini se ne može govoriti o nikakvom poboljšanju zadnjih sedmica.

Kao traženi kriteriji, prilikom otvaranja vanjskih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana, koja bi trebala biti ista kao prosjek ili bolja od prosjeka EU.

Na popisu zemalja van EU čijim državljanima je dopušteno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, koja je uvjetovana reciprocitetom.

Evropska unija je krajem jula odlučila da ne vrati Srbiju i BiH na popis zemlja kojima je na osnovu “bolje ili slične epidemiološke situacije” dopušteno putovanje u EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.