Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malešević o diskriminaciji u obrazovnom sistemu u RS-u: Držim se Ustava

Dane Malesevic

Držim se Ustava, kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske danas u Narodnoj skupštini RS odgovarajući na pitanje o diskriminaciji djece u obrazovnom sistemu u RS-u zbog naziva jezika koji se upisuje u đačke knjižice, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedim Čivić, poslanik Koalicije Domovina tokom aktuelnog časa pitao je Maleševića da li išta radi na otklanjanju ovog problema, kao i da li zna da veliki broj djece ne pohađa nastavu.

“Da li ćete smoći snage da se susretnete sa roditeljima i djecom?”, pitao je Čivić.

Malešević je kazao da za prvi sastanak u Zvorniku nije dobio poziv, a i da je taj dan imao drugi sastanak.

“Dobio sam poziv za sutra. Obavijestio sam roditelje da ne mogu biti prisutan u Zvorniku i da ću se odazvati u petak ako njima odgovara. Obaviću razgovor sa roditeljima. Znate da stalno ponavljam i dalje sam na toj liniji da se držim Ustava”, kazao je Malešević.

Čivić je istakao da niko ništa drugo ni ne traži osim da se svi drže Ustava i Zakona o osnovnom obrazovanju.

“U njegovom članu 8, 10 i 11 koji grubo narušen i molim vas da prilikom razgovora vodite računa o ovom zaknu pogotovo o ovim članovima koji garantiraju da nema diskriminacije u obrazovnom sistemu ni po jezičkom ni po bilo kom drugom osnovu”, kazao je Čivić.

Za sutra u 12 časova zakazan je sastanak predstavnika roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz tri škole u Zvornika, sa ombudsmanom za ljudska prava u BiH, predstavnicima OHR-a i OEBS-a, te ambasade SAD u BiH, a na sastanak je pozvan i Malešević.

U područnom odjeljenju Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika 16 djece bojkotuje nastavu tražeći da se u đačke knjižice upisuje bosanski jezik, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.