Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljen sastanak

Malićbegović za Fokus: Imam podatke da veći broj građana BiH želi u Italiju, otkažite putovanje

citat2 (1)

Zbog najnovije situacije, u Sarajevu će sutra kaže Malićbegović biti održana Konferencija ministara u oblasti zdravstva na kojoj će biti sagledani svi aspekti aktuelne situacije u vezi s korona virusom

Inače, Malićbegović ističe da je prema njenim informacijama posljednjih dana zbog karnevala u Italiji bilo i mnogo turista iz BiH

Nakon što je i u Hrvatskoj registriran pacijent zaražen korona virusom, sve je izvjesnije, a što su danas potvrdili i nadležni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da će se ovaj virus pojaviti i u BiH.

Ono što je javnost u našoj zemlji danas mogla zaključiti iz izlaganja čelnika KCUS-a, je to da oni nemaju koordinirane saradnje s drugim nadležnim ustanovama i institucijama u vezi s ovim problemom, da je upitna količina opreme za suočavanje s eventualno većim brojem oboljelih, ali da je kako tvrde, KCUS kada su u pitanju testovi i kadar, spreman za pojavu ovog virusa.

S druge strane Draženka Malićbegović, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH i kontakt osoba za međunarodne zdravstvene propise u razgovoru za Fokus kaže da je to ministarstvo u stalnoj komunikaciji s nadležnim entitetskim institucijama, kao i onima u Brčko distriktu, ali da se sve aktivnosti na praćenju epidemiološke situacije u vezi s korona virusom provode na nižim nivoima, jer je zdravstvo u nadležnosti entiteta.

No, zbog najnovije situacije sutra će, kaže Malićbegović, biti održana Konferencija ministara u oblasti zdravstva na kojoj će biti sagledani svi aspekti aktuelne situacije u vezi s korona virusom.

-Konferencija u oblasti zdravstva djeluje kao savjetodavno tijelo koje čine ministrica civilnih poslova, entitetski ministri zdravlja i šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta. S obzirom na našu saradnju drugim institucijama, konferencija je zakazana u proširenom sastavu i po njenom okončanju mi ćemo se oglasiti zajedničkom izjavom za medije koja će sadržavati informacije o općem stanju i pripremljenosti zdravstvenih ustanova u smislu epidemiološkog nadzora- kaže Malićbegović.

Dalje, naglašava da je ona u svakodnevnoj komunikaciji s kontakt osobama za međunarodne zdravstvene propise kako u zemljama regiona, tako i šire.

-I svakodnevno s kolegama razmjenjujem informacije kao što su primjerice one u vezi s ulaskom određenih putnika u zemlje regiona. Tako nas kolege iz okruženja obavijesti o ulasku veće grupe turista kako bismo i mi mogli poduzeti pravovremeno mjere. Veliku pomoć zdravstvenom sektoru na državnom nivou pruža i Granična policija koja registrira sve one koji ulaze u zemlju iz tih područja , pogotovo iz Kine, Italije, Južne Koreje i Irana gdje je najveći broj registriranih s korona virusom –ističe Malićbegović.

Na pitanje kako komentira različite informacije o tome da su 14 učenika, nastavnica i direktor Osnovne škole Grbavica II iz Sarajeva posjetili prošle sedmice Italiju, a po dolasku u našu državu su krenuli u školu, te da ih navodno niko nije ni pregledao, Malićbegović kaže da je upoznata s ovim slučajem.

-Takve osobe iz tih područja u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije nadležne službe registriraju i stavljaju pod kućni nadzor 14 dana. Na ulazu u zemlju oni dobiju informaciju kome treba da se jave ukoliko se kod njih u tih 14 dana pojavi bilo koji od simptoma, poput temperature ili respiratornih problema. Jer ne može se svaka osoba koja je bila u tom području testirati, naročito ako nema nikavih simptoma – ističe Malićbegović.

Inače, Malićbegović kaže da je prema njenim informacijama posljednjih dana zbog karnevala u Italiji bilo i mnogo turista iz BiH.

-Preporuka našim građanima je da do daljnjeg ne putuju u Italiju, iako raspolažem podacima da je i u narednom periodu preko naših agencija veći broj građana želio otputovati na neku od destinacija u Italiji, ali to u ovom trenutko nikako nije preporučljivo – zaključuje Malićbegović.

I Ministarstvo vanjskih poslova BiH savjetuje građanima BiH da odgode sva planirana putovanja u Italiju, posebno u regije Lombardija, Veneto, Emilija Romanja, Pejemonte i Lacio, gdje je najveći broj oboljelih osoba.