Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malo koja zemlja se može pohvaliti da ju je sveti otac posjetio tri puta

BiH

papa

Malo se koja evropska zemlja može pohvaliti da ju je poglavar Katoličke crkve pohodio u nekoliko navrata. Bosnu i Hercegovinu papa je posjetio dva puta, ali će uskoro upisati i treći dolazak Svetoga oca.

Čast je to velika, samom simbolikom i značenjem ličnosti Svetoga oca, čije su temeljne poruke u koju god zemlju da kroči one o miru u svijetu. Ovaj put BiH će pohoditi papa Franjo da bi prenio poruku mira i potrebe za suživotom naroda na ovim prostorima, a na sličnim osnovama temeljene su i poruke njegova prethodnika pape Ivana Pavla II, Poljaka, koji je za života uživao iznimno poštovanje u svijetu, ne samo vjernika već i mnogih državnika.

Građanskim imenom Karol Józef Wojtyła, papa Ivan Pavao II Bosnu i Hercegovinu pohodio je dva puta – 1997. i 2003. godine, dok njegova prva posjeta planirana u vrtlogu ratnih dešavanja 1994. godine nikada nije ostvarena, jer niko nije mogao Papi i njegovoj pratnji garantirati sigurnost.

Prvi dolazak u BiH Ivan Pavao II ostvario je u proljeće 12. i 13. aprila 1997. dolaskom u Sarajevo, što je za zemlju u kojoj se netom završio rat predstavljalo znak nade i ohrabrenja u svjetlije dane. Po izlasku iz aviona, Papa je poljubivši bh. tlo, blagoslovio sve njene ljude.

Njegova temeljna poruka tada je bila – “Srušite zidove nerazumijevanja”. Dan poslije dolaska, pred 50.000 građana na stadionu Koševo Ivan Pavao II predvodio je svečanu misu te pozvao na mir, praštanje i pomirenje, uz napomenu da su istina i pravda navjažnija pretpostavka pomirenja.

Druga posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini realizirana je u ljeto, 22. juna 2003. godine kada je došao u Banju Luku. Pomirenje, mir i afirmacija čovjeka u BiH i tada je bila njegova temeljna poruka poslana ne samo vjernicima već i svim bh. građanima.

Tada je na misi u Franjevačkom samostanu Petrićevac proglasio blaženim Ivana Merza, dok je centralnom misnom slavlju prisustvovalo oko 40.000 hodočasnika, 360 svećenika i 40 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cijele Evrope – Italije, Mađarske, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore.

Pastoralni pohod Svetog oca Banjoj Luci bio je njegovo 101. putovanje izvan Italije.

Papa Ivan Pavao II, čije je papinstvo trajalo od 1978. do 2005. godine, o BiH je govorio čak 263 puta. Naglašavao je da je Sarajevo doživio kao grad koji može biti simbol suživota, tolerancije i gradnje zajedničke budućnosti.

U znak pažnje i poštovanja prema svemu što je učinio za narode BiH, papi Ivani Pavlu II podignut je spomenik ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.