Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malobrojni građani na sarajevskim izletištima obilježavaju Praznik rada

izletista sarajevo1

Sarajevska izletišta Stojčevac, Trebević i Barice danas su, zbog kišovitog vremena, slabo posjećena. Uprkos tome, dobre atmosfere u podnožju drveća, pod šatorima, uz roštilj i pjesmu, ne manjka.

Ekipa Anadolu Agency (AA) u posjeti Stojčevcu nadomak Sarajeva naišla je na veliki dio policijskih patrola koje obilaze izletište kako ne bi došlo do neželjenih incidenata.

Rijetki izletnici, mladi i stari, uz zvuke narodne muzike pripremaju ražnjeve za janjad koja su tradicionalno na trpezi svakog 1. maja. Domaćini pojašnjavaju kako je, za pripremu dobrog jagnjećeg mesa, potrebno meso dobro posoliti i peći na žaru. Dok su stariji zaokupljeni pripremom povrća za jelo, oni se najmlađi zabavljaju, igrajući se loptom na travi.

izletista sarajevo99

Nadalje prema Blažuju, na Rimskom mostu nekolicina izletnika zauzela je svoje mjesto pored rijeke Bosne.

Iako su prostrane livade na Baricama danas prazne, u planinarskom domu na Čavljaku atmosfera je u duhu prvomajskog praznika. U drvenoj baraci svoje mjesto našla je vesela ekipa mladića i djevojaka iz Sarajeva.

Azra Zukić (20) u razgovoru za AA ističe kako je društvo prvenstveno namjeravala prvomajske praznike provesti na Jablaničkom jezeru, ali da je taj plan propao, zbog vremenskih uslova.

“Tu sam s prijateljima i prijateljicama, došli smo da proslavimo Prvi maj. Vrijeme nam ništa ne može pokvariti, mi smo društvo koje ne pije alkohol, tako da sve bez alkohola može proći. Veseli smo kao oni što piju, prelijepo nam je uglavnom”, govori Azra.

Dodaje kako su za pripremu jela zadužene djevojke, dok mladići obavljaju posao oko pripreme roštilja.

“Tu danas imamo piletinu, ćevapčiće, sudžukice, pljeskavice, sve što ide na roštilj”, ističe Azra, dodajući kako će društvo na Baricama provesti dva dana.

izletista sarajevo00

Planinarski dom na Čavljaku, svakog Prvog maja okupi veselu ekipu i mladih i starih, a druženja traju do kasno u noć, govori Emira Meco, sekretarka Planinarsko-skijaškog društva “Džemal Bijedić”.

“Obzirom da je Prvi maj, ovdje bude puno veće druženje, vidite i sami da je vrijeme loše, napolju je hladno, ali uglavnom nas ima, posebno mi je drago da je naša mlađa raja napolju pa ćete vidjeti kako se mi lijepo družimo, bez obzira na godine, starost, spol, vjeru. Od onih malih od sedam godina pa do 77. Svi uživamo u čistom zraku i dobrom druženju. Kada su praznici u pitanju, mi smo svi jedna raja i uvijek nam bude lijepo”, naglašava Meco.

Dok se planinarskim domom širi miris pečenog mesa, Meco dodaje da je sva pažnja danas na bogatom objedu.

“Prvi maj bez roštilja i janjeta ne ide. Doslovno: roštilj i janje i to je to”, našalila se Meco.

Ekipa AA na Baricama je zatekla i ekipu iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo koja, obilazeći teren, brine da izletišta ostanu očuvana i čista.

“Čestitam današnji praznik svima i molim sve izletnike da se ponašaju u skladu sa finim običajima, kako bih rekao, da pripaze na ovaj okoliš koji nam svima treba zajedno i da uživaju, a ne lože vatre i ne bacaju otpatke”, poručio je Ibro Bublin, viši referent iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo.