Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradonačelnikov kriminal

Mandat počeo i završio krivičnim djelom: Abdulah Skaka uskoro izlazi pred sud

abdulah skaka
Foto: Hazim Aljović/FENA
Abdulah Skaka

Bivši gradonačelnik mandat je počeo nezakonitim izborom savjetnika, a završio pokušajem kupovine vijećnika, dok je u međuvremenu budžetski novac davao udruženjima u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice

Da se dovoljno ne radi na postizanju rezultata u pogledu proaktivnih istraga, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda za korupciju upozorila je Evropska komisija u svom izvještaju za BiH za prošlu godinu. Ističu da je naročito slab napredak u predmetima korupcije na visokom nivou na čemu treba ozbiljno poraditi.

Ipak, kao pozitivan primjer predmeta za visoku korupciju naveli su onaj protiv bivšeg gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Skake, piše Žurnal.

„U ovim premetima, koji imaju veliki odjek u javnosti i izazivaju zabrinutost kada je u pitanju stepen korupcije u zemlji, mora se osigurati nezavisno, djelotvorno i nepristrasno postupanje pravosuđa“, navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Abdulah Skaka, optužen za više krivičnih djela, trebao bi se naći pred sudijom Općinskog suda u Sarajevu Tinom Begtaševićem 31. januara, za kada je planirano čitanje optužnice i izlaganje uvodnih riječi.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Darko Soldat.

Skakin slučaj je specifičan jer se do sada nikada nije desilo da neko od prvog do zadnjeg dana mandata čini protivpravne radnje, kao što je to on radio. Mandat je počeo nezakonitim izborom savjetnika, a završio pokušajem kupovine gradskog vijećnika. U međuvremenu je budžetski novac davao udruženjima u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice ili osobe bliske njemu.

Tužilaštvo KS optužuje ga za krivična djela zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Abdulah Skaka je za gradonačelnika imenovan u februaru 2017. godine i trebala su mu samo dva dana na toj funkciji da počne sa nezakonitim radnjama. Nezakonito je zaposlio četiri savjetnika. Oni su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo da bi ih 24 sata nakon toga imenovao za svoje savjetnike.

Skaka je, prema optužnici, odgovoran i za utrošak budžetskih sredstava. Pojedinim udruženjima, u kojima su bili uposleni članovi njegove porodice, davao je budžetski novac za projekte koji nisu bili planirani Planom javnih nabavki.

Brdsko biciklističko udruženje MTBA

Brdsko biciklističkom udruženju MTBA iz Mostara dodijelio je 20.000 KM za sufinansiranje projekta postavljanja jarbola i zastave BiH na brdu Fortica iznad Mostara. Za ovaj projekat nisu mogla biti odobrenasredstva tekuće rezerve Budžeta Grada Sarajeva.

Rasvjeta do Skakine vikendice

Skaka je novcem iz gradskog budžeta pomogao rasvjetu puta u naselju Rajski do u Općini Trnovo (RS) i to na prostoru gdje se nalazi njegova vikendica.

Za ovaj projekat izdvojeno je 15.000 KM. Skaka je sa Općinom Trnovo (RS) zaključio ugovor o finansiranju projekta javne rasvjete povratničkoj populaciji iako je znao da se radi o vikend naselju u kojem nema povratnika. Ali, zato rasvjeta ide sve do njegove vikendice, o čemu postoji i materijalna dokumentacija.

Nabavka bolida Formule E

Planom javnih nabavki u Gradskoj upravi i Pravobranilaštvu Grada Sarajeva za 2018. nije bila planirana javna nabavka usluge dopremanja bolida Formule E, pokaznog vozila. Skaka je donio odluku o preraspodjeli sredstava prvobitno namijenjenih za adaptaciju i opremanje poslovnih prostora i prvu fazu projekta svjetlosne dekoracije Grada Sarajeva na dopremanje ovog bolida za njegovo izlaganje u periodu od 27.11. do 30.11.2018. godine.

Sa firmom iz Londona je sklopio ugovor vrijedan 54.522 KM iako ta firma nije učestvovala u dopremanju bolida. Za sve navedeno prethodno nije konsultovao Gradsko vijeće, te je budžet Grada Sarajeva oštetio za gore pomenuti iznos.

Medicinska asocijacija BIMA

Abdulah Skaka bio je je predsjednik Skupštine Udruženja Medicinska asocijacija BIMA do 15. juna 2017. godine. Prema navodima optužnice, sa predsjednikom ovog udruženja Farisom Fočom je u rodbinskim vezama.

Tako je ovom Udruženju dao iznos od 10.000 KM za projekat „Međunarodni fond zdravlja“, ali je novac utrošen u druge svrhe. U izvještaju o realizaciji sredstava iz 2017. stoji da ovo Udruženje nije namjenski utrošilo 10.000 KM, ali on nije tražio povrat novca.

Udruženje za promociju kulture, edukacije i očuvanja kulturne baštine Bedem

Skaka je Udruženju za promociju kulture, edukacije, i očuvanja kulturne baštine Bedem u decembru 2019. odobrio 18.000 KM za projekat „Edukacija mladih o značaju Dana državnosti BiH“. Članica skupštine ovog udruženja bila je i Skakina sestra Lamija.

Ni ovo Udruženje nije namjenski utrošilo sredstva, ali ih Skaka nije tražio nazad.

Prema optužnici, Abdulah Skaka u godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Grada Sarajeva nije unio podatak o prihodima nastalim u organizaciji dočeka Nove godine za 2018. (260.000 KM) i 2019. (170.000 KM).

Kupovina vijećnika

Skaka je optužen i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedatelja Gradskog vijeća i gradonačelnika da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužnica protiv Abdulaha Skake, njegove nekadašnje pomoćnice za finansije Amele Kolovrat, predsjednika i sekretara Udruženja Medicinska asocijacija BIMA Farisa Foče i Hasana Mrkonje, te predsjednice Udruženja Bedem Džanele Kacile potvrđena je u julu prošle godine. Ročište za izjašnjenje o krivnji bilo je u septembru 2023. kada su svi negirali krivicu osim Kacile koja se nagodila sa Tužilaštvom KS.