Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar zdravstva

Mandić: FBiH se trudila, ali nam ne ide nabavka vakcina (VIDEO)

Sarajevo, BiH – 10. mart 2020:Možemo očekivati još slučajev
Sarajevo, BiH - 10. mart 2020: Možemo očekivati još slučajeva korona virusa jer se trenutno na području Federacije Bosne i Hercegovine u izolaciji nalazi 248 osoba, potvrdio je danas u Sarajevu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić,(na fotografiji) nakon što je u Zenici potvrđen prvi slučaj bolesti izazvane korona virusom u Federaciji BiH. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Zakazali su najviše oni koji su trebali nadzirati proveđenje mjera, opštinske i kantonalne inspekcije, rekao je Mandić

Situacija je veoma ozbiljna. Nalazimo se u većem valu pandemije. Svaki dan je veliki broj inficiranih i hospitalizacija, i to je posljedica našeg ponašanja prije 15-20 dana, kazao je za BHRT ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić. Također je kazao kako nismo zakazali sa sistemom COVAX, ali mimo njega je veoma teško nabaviti vakcine.

Ministar je istako kako je Federalno ministarstvo zdravstva poduzelo u sklopu Kriznog štaba sve što je bilo potrebno u protekla četiri mjeseca, posebno sa mjerama koje su bile na snazi i koje su mijenjane.

– Nije smijela raditi nijedna diskoteka, ni restoran bez rezmaka od dva metra među osobama, niko se nije obazirao na te mjere. Zakazali su najviše oni koji su trebali nadzirati proveđenje mjera, opštinske i kantonalne inspekcije. Ili nisu mogli ili … Jednostavno nisu se mjere provodile. Neki lokalni političari su govorili kako čak nema korone u BiH i sve je to sada došlo na naplatu, istakao je Mandić, te dodao:

– Provođenje mjera je na kantonima, a mjere je donosio Federalni krizni štab. Slavio se 8. mart, dovođene su pjevaljke, u restoranima je bilo po 400 ljudi. Policija nije mogla reagovati.

Kada se govori o cjepivu, ministar Mandić je istakao da se i dalje moraju poštivati mjere posebno kada vidimo šta se dešava u regionu.

– Kad primite cjepivo i dalje morate mjere poštivati, vidite neke zemlje koje čiji su se građani cijepili, i dalje je trend zaraženih visok dok se ne procijepi dvije trećine stanovništva.

Govoreći o COVAX-u kazao je kako Federacija nije zakazala jer su uradili sve da to bude na vrijeme kada je u pitanju COVAX.

– Kada smo shvatili da je COVAX odgođen pokušali smo sami nešto uraditi, međutim evo vidite ima problema i biće teško. Evo vidimo da nam ne ide, FBiH se trudila, i sa ad hoc timom i očito nam ne ide. RS nabavlja preko veleprometnika, rekao je Mandić.