Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukidaju mjere

Vakcinisali više od polovine stanovnika s obje doze, život im se vraća u normalu

izrael

To je zemlji s 9.3 miliona žitelja omogućilo da počne ukidati mjere ograničenja u borbi protiv covida-19 pa se život u Izraelu polako vraća u normalu

Izrael je s obje doze vakcine protiv covida-19 vakcinisao više od polovice stanovnika, objavilo je danas ministarstvo zdravstva.

To je zemlji s 9.3 miliona žitelja omogućilo da počne ukidati mjere ograničenja u borbi protiv covida-19 pa se život u Izraelu polako vraća u normalu.

Distribucija vakcine Pfizer/BioNTech počela je u zemlji u decembru, a vakciniše se stanovništvo starije od 16 godina.

Smatra se da vakcina punu učinkovitost ima sedam dana nakon druge doze.

U saopćenju, kojim je objavio novo veliko postignuće koje prati ustrajni pad broja novooboljelih od koronavirusne bolesti, ministar zdravlja Yuli Edelstein pozvao je sve građane da slijede zdravstvene preporuke tako “da se koronavirus ne vrati”.

Izrael smatra Palestince u istočnom Jerusalemu dijelom svoga stanovništva i osigurao je vakcine i za njih. Ponudio je vakcine i Palestincima koji rade u Izraelu i izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinske vlasti pokrenule su kampanju cijepljenja ograničena opsega u Gazi i Zapadnoj obali koristeći doze koje su im dali Izrael, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i globalni program dijeljenja cjepiva COVAX.