Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vjekoslav Mandić

Neke osobe su neodgovorne, pokušavamo razvući pandemiju na što duže vrijeme

mandic

Ministar zdravstva kaže da pandemija može biti spriječena samo ako se sistem ne optereti

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da je u Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih je 416 slučajeva.

Dodao je da je u proteklih 24 sata testirana 451 osoba i da je potvrđeno je 45 novih slučajeva, te da će rezultati testiranja koja su toku biti poznati do kraja dana.

Ministar Mandić je naveo da su ukupno u Federaciji BiH hostpitalizirana 64 pacijanta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru.

– Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povjesti i ona predstavlja izazov za cijelo društvo, a tako i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran praktično od siječnja i od tada mi donosimo naredbe, preporuke – dodao je Mandić prilikom redovnog obraćanje predstavnika federalnih institucija.

Podsjetio je da je 16. marta proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravaljanju krizom preuzeo je Stožer civilne zaštite i od tada oni donose odluku, a Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu.

“Ako imate brojeve telefona javno objavljene, a niko se ne javlja, treba se pitati ko snosi odgovornost, i vidjeti sa kantonalnim zdravstvenim djelatnicima šta se tu dešava. Ne bih znao ko snosi odgovornost jer nemam uvid u sve činjenice. Nije problem u protokolu već u neodgovornosti nekih osoba”, tvrdi Mandić.

Ministar zdravstva kaže da pandemija može biti spriječena samo ako se sistem ne optereti.

“Nastojimo pandemiju razvući na što duže vrijeme kako bi zdravstveni sistem mogao prihvatiti sve oboljele. Ako nam se desi u kratkom roku veliki broj oboljelih, mi to ne možemo prihvatiti, kao što nisu mogle ni veće zemlje”, objasnio je Mandić.