Ministar zdravstva

Mandić: U FBiH potvrđeno 612 slučajeva, 18 putnika iz Italije mogu ići kućama

mandic

U FBiH do sada je testiran 6.621 uzorak, a pozitivno je 612 osoba od čega 330 žena, 282 muškarca

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić kazao je da u protekla 24 sata testirano 447 uzoraka, a 24 su pozitivna na Covid 19.

U FBiH do sada je testiran 6.621 uzorak, a pozitivno je 612 osoba od čega 330 žena, 282 muškarca. U ovom entiteu hospitalizirano je 70 pacijenata, a 55 pacijenata je oporavljenih, a u narednim danima očekuje se povećanje tog broja.

Od 24 smrtna slučaja 13 je žena i 11 muškaraca.

„Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, mi se trudimo da usporimo širenje bolesti i da zdravstveni sistem ne srušimo da ne može dalje funkcionirati“, kazao je Mandić.

Bh. državljani koji su se 27. marta vratili iz Italije drugi put su testirani i negativni su na prisustvo koronavirusa te je ministar na prijedlog Kriznog štaba KS potpisao rješenje o završenoj izolaciji.

„Rezultate testiranja treba da im uruči onaj ko ih je testirao. Završena je izolacija za ovih 18 putnika i potpisao sam rješenje da mogu biti slobodni i idu kući“, potvrdio je Mandić.

Na pitanje da li ima li dovoljno koordinacije između krizih štabova, ministar je pojasnio da Ministarstvo zdravstva FBiH ima stalnu komunikaciju sa Ministarstvom sigurnosti, civilnih poslova kao i Graničnom policijom BiH.

Kada je riječ o koordinaciji na nivou civilnih poslova Mandić je naveo da je ona uspostavljena radi komunikacije između entitetskih ministarstava zdravstva i Brčko distrikta.

“Mislim da su te aktivnosti dosta koordinirane i BiH je dobro odgovorila na ovu infekciju za šta smo dobili i potvrdu Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Mandić.

Na novinarsko pitanje da li je inspekcija zabranila testiranje na korona virus genetičkom centru Alea i zašto je to urađeno, ministar je kazao da Ministarstvo nije o tome obaviješteno.

“Po važećem zakonu privatna ustanova ne može testirati jedino ako to regulira ugovorom sa javnom zdravstvenom ustanovom i certificira i onda se može obavljati to testiranje”, pojasnio je Mandić.