pored Zemaljskog muzeja

Manifestacija “Zaštitimo planetu”, nakon Banjaluke, stiže u Sarajevo

Zastitimo planetu (1)

Manifestaciju “Zaštitimo planetu” dodatno obogaćuje izložba Terralone, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke

Nakon Banjaluke, manifestacija “Zaštitimo planetu” danas stiže u Sarajevo, a počeće u 12 sati u parku pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Manifestaciju organizuju projekti koje finansira Švedska, a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini (BiH). Projekti koji će se, kroz različite aktivnosti, fokusirane na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje, predstaviti javnosti su “Zeleni ekonomski razvoj” (GED) i “Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja” (SDGs).

Program zanimljivih edukativnih aktivnosti će otvoriti koncert učenice Ajše Preljević iz Srednje muzičke škole Sarajevo, te Anisa Mandre, Sara-Barbare Bilele, Amile Baščelije i Selme Hrenovice sa Muzičke akademije Sarajevo.

Nakon toga će svi posjetioci moći učestvovati u časovima crtanja, ispisivati poruke za očuvanje planete, razgledati GED izložbu posvećenu promociji višestrukih koristi energetske efikasnosti, zaigrati interaktivni kviz o POPs materijama, izračunati karbonski otisak uz pomoć tvojco2 kalkulatora te još mnogo toga.

Manifestaciju “Zaštitimo planetu” dodatno obogaćuje izložba Terralone, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke.

Model, visok deset metara i težak 150 kilograma je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj u neposrednoj blizini Opservatorija i planetarija u Brnu. Ime Terralon dolazi od latinske riječi terra – zemlja i balon, te je upravo ta kombinacija riječi korištena za naziv ovog modela, kojim se približava izgled naše planete ljudima tako kako je vidljiva iz svemira.