Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manje od 25 posto bh. graničnih prelaza ispunjava standarde

granicni prelaz Gradiska333
FOTO: Ilustracija

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović dobio je zvaničan odgovor od direktora granične policije BiH Zorana Galića na pitanja koja je postavio u vezi s uslovima rada Granične policije BiH (GP BiH).

Iz SDP-a je saopćeno da se u odgovoru, između ostalog, navodi da manje od 25 posto graničnih prelaza ispunjava standarde u pogledu infrastrukture te da na svega 20 prijelaza od ukupno 83, postoje uslovi za kvalitetno i efikasno vršenje graničnih provjera, dok se na ostalim stanje kreće “od lošeg do nikakvog”.

Galić je također u odgovoru naveo da se redovno analizira stanje infrastrukture, opreme i materijalnih sredstava za vršenje graničnih provjera i nadzora državne granice, kao i uslova za obavljanje radnih zadataka policijskih službenika GP BiH.

Kako je navedeno u saopćenju SDP-a, u odgovoru se dodaje i da je nesporna odgovornost Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) koja je po zakonu odgovorna za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Odgovornost za postavljanje zastava, kako se kaže u odgovoru, također je na UIO BiH, dok je zadatak Ministarstva prometa i komunikacija postavljanje oznaka i druge saobraćajne signalizacije kojom se obilježava granični prijelaz i njegovo područje.

– Zahvaljujem direktoru Galiću na odgovoru. Stanje na našim graničnim prelazima je očigledno zabrinjavajuće, jednako kao i uslovi rada graničnih policajaca. Ako je ovakvo stanje na zvaničnim graničnim prijelazima, zamislite onda kakvi su naši kapaciteti za borbu protiv raznih krijumčara i svih onih koji su spremni zloupotrebiti očiglednu poroznost naše granice. Nakon ovih informacija nas ne treba čuditi zvanična informacija Vijeća ministara u kojoj se tvrdi da su cijene narkotika u BiH već godinama nepromijenjene, čime država konstatuje stabilnost ovog ilegalnog tržišta i trenutno priznaje poraz – smatra Magazinović.

Izražava nadu da će se državne institucije “probuditi i promijeniti ovo stanje, prije svega Uprava za indirektno oporezivanje, ali i Vijeće ministara BiH”.

-Sramota je da granični prijelazi kao prva slika BiH sa kojom se susreću ljudi dolazeći kod nas budu loša, a još je veća sramota kada dobijemo informaciju da granični policajci na nekim prijelazima nemaju izgrađen, čak, ni toalet – komentarisao je Magazinović odgovor iz Granične policije, najavljujući nastavak aktivnosti na ovom pitanju, saopćeno je iz SDP-a BiH.