Marić: Greška je kazniti sve građane zbog očajničkih poteza moćnika

BiH

Ivana_Maric

Godinu koja je na izmaku u najvećoj mjeri obilježio je neprekidan proces formiranja vlasti u BiH, budući da političke stranke nisu bile u stanju da okončaju taj proces ni godinu dana nakon izbora, a s druge strane pokušaji Milorada Dodika da pažnju građana RS-a s loše ekonomske i socijalne situacije skrene na prividnu borbu za nacionalne interese Srba, izjavila je za Fenu politička analitičarka Ivana Marić.

Po njenim riječima, tako smo i ove godine bili svjedoci nekoliko “dramatičnih odbrambenih akcija” od vlasti RS-a, mada je malo kome bilo jasno od koga i od čega su se branili.

– Neki su to dovodili u vezu s gubitkom vlasti SNSD-a na državnom nivou, a prvenstveno s gubitkom pozicija vezanih za značajne pravosudne institucije. Da bi to mogao zaista biti razlog Dodikove panike potvrđuju i brojni dokazi koje Savez za promjene iznosi radi dokazivanja upletenosti Dodika i njegovih bliskih suradnika u kriminalne radnje. Situacija je kulminirala pokretanjem istrage Tužilaštva BiH protiv Dodika zbog nezakonitosti u vezi s kupovinom vile u Beogradu – kaže Marić.

I dok su u BiH svi “oguglali” na Dodikove prijetnje referendumima, Marić upozorava da je problem što brojni predstavnici međunarodne zajednice to ozbiljno shvataju i spremni su da daljnji put BiH prema EU obustave u slučaju i samog provođenja referenduma.

– Nadam se da će i oni u 2016. godini shvatiti da bi bila velika greška da sve građane BiH kazne zbog očajničkih poteza malog kruga političkih moćnika – smatra ona.

Ocijenila je da će najveći izazov u 2016. godini za BiH biti nastavak puta ka Evropskoj uniji. Naredni značajan korak predstavlja predaja kredibilne aplikacije za prijem u članstvo EU.

– Tim činom nećemo postići mnogo, ukoliko vlasti BiH ne budu dovoljno spremne na veliki posao koji ih čeka nakon toga. S nestabilnim vladajućim koalicijama na gotovo svim nivoima vlasti, kompliciranim sistemom odlučivanja, nedovoljno osposobljenim državnim službenicima moglo bi se lako desiti da se sve završi na spektakularnoj predstavi upriličenoj povodom predaje aplikacije – kazala je Marić.

Dalje navodi da bi za sve aspekte života u BiH bilo značajno pocesuiranje osoba umiješanih u korupciju i organizirani kriminal.

– U 2015. godini smo bili svjedoci mnogih spektakularnih hapšenja, ali i ne tako spektakularnih puštanja na slobodu tih istih osoba. Previše dokaza je pogubljeno, previše slučajeva obustavljeno, a ladice su prepune slučajeva koji se tu čuvaju dok ne zastare ili dok ne dođe neko hrabriji da se suoči s njima. Građani BiH su s pravom izgubili povjerenje u pravosudni sistem. Neophodno je da pravosuđe što prije dokaže da je efikasno, neovisno, ekspeditivno i da ne postoje ljudi koji su zaštićeni od zakona. Kada bi se korupcija i organizirani kriminal kažnjavali tada bismo u politici imali više onih političara čiji prioritet su građani, a manje onih čiji prioritet je finansijsko osiguranje sebe, svoje porodicu i prijatelja – zaključila je Marić u razgovoru za Fenu.