BiH

Marjanović: Model izbora Predsjedništva u Parlamentu rješenje kojem treba težiti

20/02/2018

Model izbora predsjednika u parlamentu, čiji bi kabinet bio maksimalno reduciran, kojim bi se u potpunosti izbjegle zamke kojekakvih nacionalnih preglasavanja, koji bi obezbjedio zaštitu interesa svih konstitutivnih naroda ali i onih koji ne dolaze iz tih redova je rješenje kojem se treba težiti, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba član Naše stranke Damir Marjanović.

Marjanović tvrdi da vjeruje da se u BiH može i treba formirati jedinstven lijevi blok, ali da ne vjeruje da će se to desiti prije izbora.

“Pred ljevicom je težak put unutarnje konsolidacije u kadrovskom ali i u ideološkom smislu. Postojeće političko okruženje, kako unutar nacionalno podjeljenog BiH političkog prostora, tako i geopolitička zbivanja na prvi pogled nikako joj ne idu na ruku. No, duboko vjerujem da ovoj zemlji definitivno treba jedan jak, principijelan i organiziran lijevi blok, i uopće ne sumnjam da će on u budućnosti i biti formiran. Nije realno da se takvo što desi prije izbora. Štaviše pojedini politički analitičari ukazuju da u ovakvoj konstalaciji snaga i sa ovakvim modelom raspodjele mandata stranke ljevice na ovim izborima ne trebaju forsirati formiranje zajedničkih lista na svim nivoima vlasti”.

Marjanović je također istakao kako je trenutni oblik Predsjedništva s tri član skup, neefikasan, te finanzira populizam i nacionalizam, te smatra da bi umjesto toga bilo bolje rješenje da se predsjednik države bira iz parlamenta:

“Model izbora predsjednika u parlamentu, čiji bi kabinet bio maksimalno reduciran, kojim bi se u potpunosti izbjegle zamke kojekakvih nacionalnih preglasavanja, koji bi obezbjedio zaštitu interesa svih konstitutivnih naroda ali i onih koji ne dolaze iz tih redova je rješenje kojem se treba težiti.

Duboko sam svjestan da takvo što nije moguće bez promjene ustava BiH, no ako do toga dođe onda treba definitivno ići u tom pravcu i jasno treba objasniti ljudima da će se na taj način dobiti isto efikasno rješenje, koje više neće biti kamen spoticanja, te da će se uštedjeti milioni maraka koji će se moći usmjeriti ka obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti gdje su mnogo potrebniji”, kazao je Marjanović u intervjuu za Vijesti.ba

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.