ljubuški

Markotić: Svim brucošima jednokratna novčana podrška od 500 maraka

markotic

Povećat ćemo izdvajanja za dodjele podrške studentima, tako da će svi redovni studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu imati pravo na novčanu stipendiju od Grada. Ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje je ulaganje u budućnost

Svi brucoši koji u oktobru počinju s visokoškolskim obrazovanjem, a imaju adresu na području Ljubuškog, od Grada će dobiti 500 maraka jednokratne podrške.

Riječ je o projektu kojemu je cilj redovnim studentima prvih godina javnih sveučilišta olakšati novi početak i za koji će iz gradskog budžeta biti izdvojeno više od 100.000 maraka, saopćeno je na službenoj internetskoj stranici Grada Ljubuškog.

Grad Ljubuški već godinama kroz stipendije potiče visokoškolsko obrazovanje i trenutno je jedini grad koji provodi ovaj projekt.

Realizaciji projekta prethodi odluka o dodjeli jednokratnih finansijskih pomoći brucošima Grada Ljubuškog, koja će se naći na sjednici Gradskog vijeća iduće sedmice, a prema kojoj pravo na podršku imaju svi redovni studenti koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih sveučilišta, te koji imaju prebivalište na području Ljubuškog.

V. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić naglašava kako je cilj da podrška studentima prvih godina postane praksa i u sljedećim godinama. Dodjela potpora izvršit će se preko javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik u skladu spomenutoj odluci, a uz novost za brucoše, gradske vlasti ove godine ulažu više sredstava i u podrške za studente viših godina.

“Povećat ćemo izdvajanja za dodjele podrške studentima, tako da će svi redovni studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu imati pravo na novčanu stipendiju od Grada. Ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje je ulaganje u budućnost”, ističe Markotić.

Svi redovni studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu također će imati pravo na novčanu stipendiju od Grada, a za to će također biti raspisan konkurs.

“Do sada je pravo na ovu stipendiju ostvarivao manji broj studenata, odnosno trećina ili četvrtina prijavljenih. Primjerice, u 2017./2018. pristigle su 182 prijave, a podršku je ostvarilo 50 studenata, isto je bilo i godinu poslije. Prošle godine od 111 prijavljenih pravo na stipendiju ostvarilo je 65 studenata”, navodi se u saopćenju.

Sudeći prema broju prijava koje su ranije pristizale na konkurs za stipendije, iz Gradske uprave Ljubuški očekuju da bi ove godine podršku moglo ostvariti dvjestotinjak studenata starijih godina, te navode kako je Grad finansijski pomogao rad Studentskog centra Mostar u kojem je, kako kažu, smješteno oko 60-ak studenata iz Ljubuškog, a još više njih koristi studentsku menzu.

Inače, Grad Ljubuški već godinama ulaže značajna sredstva u obrazovanje.

Osim toga što je među prvima uvela stipendije za studente viših godina, ova lokalna samouprava značajna sredstva svake godine izdvaja i za sufinansiranje troškova prevoza učenika, kao i za opremanje i obnovu škola, stoji u saopćenju.