Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Al Jazeera Balkans

Iz Tužilaštva BiH potvrdili: Višković je predmet istrage o ratnim zločinima

viskovic rtrs

U to vrijeme Višković je bio jedna od direktora u rudniku Boksit Milići, a svjedok je u to vrijeme bio zaposlenik rudnika

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je Radovan Višković, aktuelni premijer RS dio predmeta u istrazi ratnih zločina, javila je Al Jazeera Balkans.

U potvrdi iz Tužilaštva ne navode se detalji.

Prije nego je Tužilaštvo BiH potvrdilo da je i Višković predmet istrage objavljen je iskaz zaštićenog svjedoka “M16” iz 2017. u predmetu “Josipović i drugi” u kojem se navodi kako mu je Višković nudio novac da kao vozač kamiona učestvuje u premještanju masovnih grobnica.

U to vrijeme Višković je bio jedna od direktora u rudniku Boksit Milići, a svjedok je u to vrijeme bio zaposlenik rudnika.

Isti svjedok 2007. godine na jednom od suđenja za ratne zločine dao je iskaz u istrazi u genocidu, tvrdi da je višković učestvovao u prebacivanju zarobljenih Bošnjaka na mjesto strijeljanja.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, poručili iz Tužilaštva na upit Al Jazeera vezano za ovaj slučaj.

BIRN je još u maju poslao upit Tužilaštvu BiH vezano za ovaj slučaj, no nikada nisu dobili odgovor.