Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Martić: Protekla godina relativno uspješna

josip martic0333

Ministar prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine Josip Martić cijeni da je, iz ugla njegovog resora, godina 2016. bila relativno uspješna budući da je, kako ističe, sam rad resornog ministarstva bio uvjetovan raspoloživim budžetskim sredstvima i složenim procedurama usvajanja dokumenata.

Kako je Martić izjavio za Fenu, njegova vizija je da zakonskom regulativom i prostornim dokumentima budu otklonjene barijere za jednostavnije odobravanje investicija i uniformno upravljanje resursima u Federaciji BiH.

Ministar dalje ističe da postojeći zakonski mehanizmi stvaraju konfuziju u pogledu resornih nadležnosti (različita odobrenja i certificiranje iz domena prostornog uređenja i građenja, koji se rade u drugim ministarstvima) ili, pak, često nedoumice u pogledu ‘preklapanja’ nadležnosti federalne i kantonalne razine vlasti.

Ministarstvo je pripremilo izmjenu regulative koja bi naznačene probleme pokušala otkloniti.

– U prvom redu želim izdvojiti amandmane na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na koridoru 5-c”, koje je pripremilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a utvrdila Vlada Federacije BiH te uputila u parlamentarnu proceduru. Amandmani se odnose na kompletnu i usuglašenu trasu po prijedlogu Javnog preduzeća Autoceste FBiH, odnosno Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Također bih izdvojio pripremljene izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH, koje je Vlada Federacije razmatrala u prvom čitanju, kao i ostale redovite aktivnosti iz djelokruga rada Ministarstva – Martićeve su riječi.

Pripremljenim prednacrtom zakona o koncesijama, koji je upućen Vladi na razmatranje i usvajanje u junu 2016., predviđa se sasvim novi pristup odobravanja koncesijskih ugovora.

Kako dalje ističe ministar, takvim zakonskim rješenjem uspostavila bi se jasna nadležnost federalne i kantonalne razine vlasti u pogledu dodjele koncesija, uspostavio bi se registar koncesija, izbjeglo nepotrebno preklapanje različitih interesa u prostoru, omogućili jednostavnije praćenje realizacije koncesijskih ugovora, kao i značajni prihod u proračune Federacije, kantona i općina.

Trenutna zakonska regulativa, po Martićevim riječima, ne omogućava navedene aktivosti, a prihodi od koncesija u budžet Federacije su u domeni matematički zanemarljive veličine (oko 80.000 KM na godišnjoj razini).

Planirane aktivnosti za 2017. godinu prvenstveno će se odnositi na realizaciju zacrtanih zadaća iz plana i programa rada Ministarstva, poručuje ministar prostornog uređenja.

– Od strateških projekata, Ministarstvo će u okviru nadležnosti nastaviti provedbu aktivnosti na pripremi prostorno-planskih dokumenata, suglasnosti i dozvola za realizaciju preostalih dionica najvećeg infrastrukturnog projekta u zemlji, Autoceste na Koridoru 5-c, brze ceste Lašva-petlja Nević Polje – Donji Vakuf – Jajce, kao i ostalih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH. Kroz usuglašavanje zakonskih rješenja s drugim ministarstvima (poljoprivrede, okoliša i turizma, energije, prometa i komunikacija) došlo bi se do jednostavnijih postupaka za odobravanje i ostalih kapitalnih investicija u domeni energetike, turizma, poljoprivrede itd. – kaže Martić.

U oblasti prostornog planiranja bit će nastavljene aktivnosti na pripremi i donošenju prostornih planova kulturno-povijesnih područja, a planiran je novac i za potporu nižim razinama vlasti za izradu prostorno-planske dokumentacije.

Posebno su planirane aktivnosti u energetskom sektoru i energetskoj učinkovitosti, u kojima će Ministarstvo, kako vjeruje Martić, imati potporu USAID-a i GiZ-a, te nastavak projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ čija se realizacija provodi putem Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH, odnosno Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH u okviru Ministarstva.

Ti projekti će, osim značajnih ušteda u potrošnji energije i emisiji CO2, potaknuti investicijski ciklus u oblasti građevinarstva i domaću građevinsku operativu te stvoriti povoljnije radne uvjete za djelatnike i korisnike javnih objekata.

Ministar Martić još jednom podsjeća na značaj razvoja i usvajanja zakonskih akata, razvojnih i provedbenih prostorno-planskih dokumenata, koji će uspostaviti operativnost i potrebu njenog harmoniziranja s relevantnim sektorskim politikama kako bi planirane aktivnosti uspješno bile i provedene.