Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši predsjednik HDZ-a 1990

Martin Raguž: Treći svjetski rat je već počeo

raguz

Prema istraživanju provedenom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2014. godine, studenti su ocijenili da je Raguž „najpozitivniji političar u BiH“

Treći svjetski rat je, u različitim formama i na različitim lokalitetima, već u toku, a BiH propušta priliku da se izbori za svoj prostor u svijetu i da sačuva mir, poručio je Martin Raguž, bivši predsjednik stranke HDZ 1990 na Akademiji za mlade političare u Konjicu.

– Sigurnost svih nas je u pitanju, a nismo u stanju ni da izaberemo delegaciju BiH za Savjet Evrope, jer 8 mjeseci nakon izbora nisu konsituisana ni radna tijela Parlamenta BiH. Dramatično nam se smanjuje perspektiva člastva u EU, a EU je, ipak, najuspješniji mirovni projekat u istoriji – upozorio je Raguž.

Ukazujući na borbu velikih sila za prevlast u ključnim dijelovima svijeta, te na duboku kriza vlasti u BiH, Raguž je pozvao polaznike Akademije, mlade političare iz sedam stranka iz RS i Federacije BiH, da prevladaju izazove i nerazumijevanja, kako ne bi sutra došli u situaciju da „u nekoj stranoj vojnoj bazi pregovaraju o budućnosti svoje zemlje“.

– Ova kriza, koju neki ocjenjuju i kao početak kraja dejtonskih institucija, može biti i ogromna šansa za istinski unutrašnji dogovor i konsenzus, uz poštovanje ukupne pluralnosti BiH. Ali, to može uraditi samo jedna nova politička generacija u BiH – rekao je Raguž.

Martin Raguž, koji je djelovao pod motom „Ovo je naša zemlja – zemlja svih nas“ i poručivao da „Hrvati treba da se odmaknu od jednoumlja“, u decembru 2015. je, iz zdrvstvenih razloga, podnio ostavku na poziciju predsjednika stranke „HDZ 1990“. Od tada je u „političkoj penziji“, mada sam tvrdi da se „samo resetovao“ i da nije isključeno da se vrati u političku arenu.

Prema istraživanju provedenom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2014. godine, studenti su ocijenili da je Raguž „najpozitivniji političar u BiH“.

Akademija za mlade političare se održava u sklopu projekta USAID -a „PRO Budućost“.