Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Martinović: Ne vidim krizu koalicije HDZ – SDA

parlament-fbih-6

Nakon što predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju nije dobio većinsku podršku Doma naroda Federalnog parlamenta s amandmanima koji su podnijeli delegati hrvatskog naroda, šef tog delegatskog kluba Tomislav Martinović je izjavio novinarima da u tome ne vidi narušavanje odnosa u vladajućoj koaliciji Federacije, tačnije među Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH i Strankom demokratske akcije (SDA) kao koalicionim partnerima.

Budući da Klub delegata bošnjačkog naroda nije želio podržati zakon s amandmanima koje su predložili kolege Hrvati, Martinović (HDZ) smatra da je to samo jedna od situacija u kojoj koalicioni partneri u parlamentarnom životu mogu imati različita mišljenja, što ne znači da je zavladala kriza među njima. Naprotiv, koalicija na federalnom nivou funkcionira, ustvrdio je.

Jasenko Tufekčić (SDA) iz delegatskog kluba Bošnjaka, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je, pak, da se može složiti s Martinovićem u pogledu mogućih različitih mišljenja koalicionih partnera u nekim situacijama, ali i da današnje ponašanje hrvatskog kluba doživljava kao razočarenje (ne izdaju, kako su pitali novinari). Razočaran je budući da se radi o veoma važnom reformskom aktu, rekao je. Smatra i da je danas “HDZ pokazivao mišiće” u kontekstu budućih razgovora o pitanjima ustavnog karaktera.

Tufekčić očekuje da će vrlo brzo Parlamentu opet biti predložen zakon o PIO, i to sličan dosadašnjoj varijanti.

Osporeni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predložila je Federalna vlada i ranije je dobio podršku Predstavničkog doma.

Većinsku podršku Doma naroda danas nije dobio kada su, prije glasanja delegata o tom aktu, odobreni amandmani hrvatskog kluba koji su predviđali povećanje općeg boda pomoću kojeg je, prema zakonu, trebalo izračunavati visinu penzija budućim korisnicima.

Prema Vladinoj varijanti, opći bod bi iznosio 13,6, dok bi po amandmanima delegatskog kluba Hrvata, bio povećan na 14,31.

Visinu penzija inače je trebalo izračunavati množenjem tog općeg boda s bodovima koje bi budući penzioner ostvario prema godinama staža i visini plaće. Primjerice, ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH, za svaku godinu staža bi dobio po jedan bod. Matematički, za 40 godina staža bi imao 40 bodova i oni bi se pomnožili s općim bodom 13,6, po Vladinoj varijanti, a prema ulaganim amandmanima Hrvata, s bodom 14,31.

Primjena boda koju je predlagao hrvatski delegatski klub urušila bi Penzioni fond Federacije jer ga ne bi mogao finansijski izdržati, a time bi došlo i do urušavanja samog zakona, smatrali su bošnjački delegati i u konačnici, većinski su se izjasnili protiv.

Nijedan pa ni ovaj zakon u Federaciji ne može se smatrati usvojenim i stupiti na snagu bez podrške oba doma u Parlamentu.