BiH

direktor UCZ ZHK

Martinović: U ZHK-u u protekloj godini zabilježeno 518 požara

19/01/2020

Kada je riječ o gradovima i općinama u ZHK, najviše požara je bilo u Širokom Brijegu - njih 185, dok po tehničkim intervencijama prednjači Ljubuški gdje su su pripadnici ove službe intervenisali 45 puta

U protekloj 2019. godini na području Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) zabilježeno je 518 požara i 94 tehničke intervencije, kazao je u razgovoru za Fenu direktor Uprave civilne zaštite ZHK-a Drago Martinović.

– Broj požara je povećan u 2019. u odnosu na 2018. godinu i to, s 440 na 518, dok je tehničkih intervencija u 2018. bilo 157- dodao je Martinović.

U tehničke intervencije inače spadaju čišćenja prometnica nakon prometnih nesreća, korištenje kliješta u saobraćajnim nesrećima, ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija i drugo.

Kada je riječ o gradovima i općinama u ZHK, najviše požara je bilo u Širokom Brijegu – njih 185, dok po tehničkim intervencijama prednjači Ljubuški gdje su su pripadnici ove službe intervenisali 45 puta.

Zanimljivo je da je broj požara bio znatno veći u početku 2019. godine nego kasnije u ljetnim mjesecima.

Primjerice, u februaru i matu u tom kantonu je zabilježeno 136, odnosno, 113 požara dok je ih je u julu bilo 45, a u avgustu 56. Gorjeli su uglavnom šuma i nisko raslinje.

Također, prema podacima Civilne zaštite ZHK-a, vidljivo je kako je u Grudama zabilježen najmanji broj požara.

– Od ukupno 518 požara u ZHK-u, njih 63 je bilo u toj općini, dok je broj tehničkih intervencija bio izrazito nizak – samo sedam u cijeloj godini.

Govoreći o planovima za 2020. godinu, Martinović navodi kako je u toj godini planiran početak prve faze izgradnje skladišta civilne zaštite te izrada projekta sustava za uzbunjivanje građana na području ZHK-a.

Po njegovim riječima u planu su još edukacije, obuke i osposobljavanje u sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koja pored materijalnog opremanja struktura civilne zaštite predstavlja temeljni preduslov za učinkovito, stručno i kvalitetno izvršavanje svih poslova iz područja sustava zaštite i spašavanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.