Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema treće revizije državljanstava BiH

BiH

pasos_bih

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopćilo je da su netačni navodi pojedinih medija da se provodi treća revizija državljanstava.

Naglašavaju da je revizija jedna i traje u kontinuitetu od 1999., a Ministarstvo civilnih poslova je raspisalo po treći put poziv u okviru iste revizije kako bi na transparentan način omogućili svim državljanima Bosne i Hercegovine koji podliježu reviziji, da budu obaviješteni o svojim obavezama, a posebno osobama s nepoznatim adresama.

Iz Ministarstva navode da je na taj način po treći put pružena mogućnost svima koji su predmet revizije da dostave traženu dokumentaciju (Opšti pozivi iz 2006., 2008. i 2015.), ukoliko žele da zadrže stečeno državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavezano je da provede reviziju svih osoba naturaliziranih poslije 6. aprila 1992., a prije 1. januara 2006., jer je Ustavom BiH propisano da će Parlamentarna skupštine BiH regulisati status osoba naturaliziranih poslije 6. aprila 1992., što je ona, kao zakonodavni organ vlasti i učinila donošenjem Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine 1999., kojim je propisala da reviziju vrši Državna komisija formirana od strane Vijeća ministara BiH, a kasnijim izmjenama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine polovinom 2009. Ministarstvo civilnih poslova BiH je obavezano da provede reviziju svih osoba naturaliziranih poslije 6. aprila 1992., a prije 1. januara 2006.

Naglašavaju da je potpuno netačna informacija u pojedinim medijima da su samo Bošnjaci iz Sandžaka predmet revizije, te da se takvim navodima dovode u zabludu naturalizirane osobe, i izaziva nepotrebna zabrinutost kod njih.

Pojašnjavaju da se revizija odnosi na sve naturalizirane osobe u periodu od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006., bez obzira iz koje države rođenja (porijekla) dolaze, što je vidljivo i iz odredaba Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine koje regulišu tu materiju, kao i iz Općeg poziva od 5. oktobra 2015.

Potcrtano je da državljanstva neće automatski biti oduzimana nakon isteka roka, poslije 5. oktobra 2016., jer je odredbama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine propisano da, ukoliko naturalizirane osobe ne dostave tražene informacije, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegine može oduzeti državljanstvo, što ne znači da i mora. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će brižljivo razmotriti svaki pojedinačni predmet, te potpuno i pravilno utvrditi sve pravno relevantne činjenice.

Još jednom podsjećaju da je razlog za objavljivanje predmetnog Opšteg poziva veliki broj nepoznatih adresa osoba koje podliježu postupku revizije, a koja se više ne nalaze na adresama u Bosni i Hercegovini koje su prijavila u vrijeme sticanja državljanstva, niti na adresama u državama rođenja, a niti na adresama u inostranstvu. Pisani pozivi kojima se traži od tih osoba dostavljanje određene dokumentacije za reviziju, vraćaju se kao neuručeni, zato što su te osobe nepoznate na tim adresama ili su odselile sa tih adresa.

Ministarstvo civilnih poslova BiH ranije je organizovalo sastanke s predstavnicima udruženja građana i spremno je da i ubuduće razgovara sa svima zainteresovanim za postupak revizije i da predoči tačne i pouzdane informacije o postupku revizije državljanstva, saopćeno je iz te institucije.