Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon što je ALMBiH izdala rješenje za uvoz

MCPBiH: Kada će stići vakcine treba pitati COVAX mehanizam

Bosna i Hercegovina je ispunila tražene uvjete , a što se tiče dodatnih količina, kupljeno je 1.232.000 doza i očekujemo da će biti isporučeno sve što je plaćeno – naveli su za Fokus iz MCPBiH

S.DEGIRMENDŽIĆ

Nakon što je Ministarstvo civilnih poslova (MCP) BiH danas izvijestilo da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva izdala kompaniji „Hercegovina lijek“ Rješenja za uvoz 108.000 doza vakcina AstraZeneca, pitali smo u tom ministarstvu kada se očekuje ova količina vakcina u BiH. U odgovoru za Fokus iz Ministarstva civilnih poslova BiH nisu naveli tačan datum, jer kažu to im nije poznato, ali je iz ovog odgovora jasno da su vakcine na koje se odnose rješenja iz Covax mehanizma, a što MCP BiH nije navelo u današnjem saopćenju, odaslanom pod oznakom „važno“.

– Tačan termin dolaska vakcina zna samo COVAX mehanizam, pa treba pitanje uputiti njima. Bosna i Hercegovina je ispunila tražene uvjete. Što se tiče dodatnih količina, kupljeno je 1.232.000 doza i očekujemo da će biti isporučeno sve što je plaćeno – naveli su iz MCPBiH.

Inače, iz MCP-a BiH danas ranije, izvijestili su da je odabrani veleprometnik za uvoz vakcina AstraZeneca kompanija Hercegovina lijek d.o.o koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom.

– Dakle, Ministarstvo civilnih poslova je nakon svih prethodno poduzetih inicijativa i aktivnosti privelo kraju sve procedure za nesmetanu isporuku cjepiva za BiH. Ovim činom se stječu svi uvjeti da cjepiva nesmetano počnu pristizati u BiH, a za dobrobit stanovnika BiH-naveli su iz MPC-a.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva rješenje za uvoz vakcina izdala je na osnovu člana 66. stav 7. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH koji omogućava odobrenje uvoza lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u situacijama ukoliko Vijeće ministara BiH proglasi vanredno, odnosno stanje prirodne nesreće i takav uvoz može odobriti na zajednički prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta.

Ni u kompaniji „Hercegovina lijek“ nisu imali informacije kada se očekuje dolazak vakcina AstraZeneca za čiji su uvoz dobili rješenje.

Direktor te kompanije Meaz Begović za Fokus je kazao da je „Hercegovina lijek“ spreman za kompletnu tehničku podršku MCP-a od osiguranja uvozne dozvole, isporuke, skladištenja, pa do distribucije vakcina.

No, uprkos tome što je prvobitna informacija iz MCP-a ,koja u odnosu na ranije tvrdnje da nema načina za uvoz , jeste korak naprijed u rješavanju ovog problema probudila optimizam da bi vakcine ubrzo mogle biti u BiH, evidentno je da je ipak još neizvjesno kada će vakcine biti na raspolaganju građanima.