Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ostaje u pritvoru

Sud u Beogradu poništio prvostepenu presudu Huseinu Mujanoviću

husein mujanovic

Prema okrivljenom je produžen pritvor do dalje odluke suda

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu objavilo je kako je poništilo prvostepenu presudu bivšem upravniku pritvora u Hrasnici Huseinu Mujanoviću kojom je osuđen na 10 godina zatvora.

“Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sjednice vijeća, donijelo je 3. februara 2021. godine rješenje kojim je, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukinulo prvostepenu presudu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Prema okrivljenom je produžen pritvor do dalje odluke suda.

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da se osnovano žalbama okrivljenog i njegovih branilaca navodi da je prvostepeni sud odbijanjem svih dokaznih prijedloga za ispitivanje svjedoka odbrane povrijedio Ustav Republike Srbije, kao i odredbe Zakonika o krivičnom postupku, kojima je propisano da svako kome se sudi za krivično djelo ima pravo da sam ili preko branioca iznosi dokaze u svoju korist, ispituje svjedoke optužbe i zahtijeva da se pod istim uslovima kao svjedoci optužbe, u njegovom prisustvu ispitaju svjedoci odbrane.

Naime, odbrana je tokom postupka predlagala da se u svojstvu svjedoka ispitaju lica koja imaju neposredna saznanja u vezi sa predmetnim događajem za koji je okrivljeni proglašen krivim, ali prvostepeni sud nije ispitao ni jednog od predloženih svjedoka odbrane, što je, po ocjeni Apelacionog suda, dovelo u pitanje kvalitet prava na odbranu okrivljenog u ovom krivičnom postupku, pa samim tim i pravo na pravično suđenje.

Na ovaj način, prvostepeni sud je učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka”, stoji u saopćenju Apelacionog suda u Beogradu.