Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Husein Mujanović

Sud u Beogradu donio odluku o bivšem pripadniku Armije RBiH, uskoro izlazi na slobodu

e81d2f87-d515-478d-a602-6849841e8f0a

Nekadašnji pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović, koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin, uskoro izlazi na slobodu

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je prvostepenu kaznu sa deset na četiri i po godine zatvora. Podsjetimo, u maju prošle godine Mujanoviću je izrečena zatvorska kazna u trajanju od deset godina.

Odluka Apelacionog suda u Beogradu o smanjenju kazne objavljena je na stranici ove institucije.

– Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sjednice vijeća, donijelo je 22. decembra 2022. godine presudu Kž1 Po2 3/22 kojom je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Huseina Mujanovića zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142, stav 1. KZ SRJ osudilo na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci – navodi se na stranici Apelacionog suda u Beogradu, prenosi Avaz.

Podsjetimo, Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prijelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru. To znači da je praktično već i izdržao dosuđenu kaznu.

On se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mjestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovječno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije obezbjedio minimum uslova za život.