Petr Pavel

Prognoze pokazuju: Bivši padobranac će biti novi predsjednik Češke Republike

petr pavel

Pobjednik izbora će zamijeniti Miloša Zemana, glasnog i konfliktnog političara koji je njegovao bliske veze s Moskvom prije nego što je napravio zaokret kada je Rusija napala Ukrajinu prije skoro godinu dana

Penzionisani general NATO-a Petr Pavel izgleda kao jasan favorit da pobijedi milijardera, bivšeg premijera Andreja Babiša u drugom krugu čeških predsjedničkih izbora u petak i subotu, prenosi AFP.

Pobjednik izbora će zamijeniti Miloša Zemana, glasnog i konfliktnog političara koji je njegovao bliske veze s Moskvom prije nego što je napravio zaokret kada je Rusija napala Ukrajinu prije skoro godinu dana.

Bivši padobranac Pavel bio je na vrhu konačnih ispitivanja javnog mnjenja sa podrškom od 58-59 posto naspram 41-42 posto za Babiša.

Osam kandidata učestvovalo je u prvom krugu glasanja kada je Pavel pobedio Babiša sa 35,4 odsto u odnosu na 35, a uz podršku desnog i centra, a od tada se udvarao biračima onih nekoliko drugih koji su se takođe kandidovali.

Babiš se može osloniti na stabilnu podršku birača njegovog populističkog pokreta ANO lijevog centra, ali izgleda da je malo vjerovatno da će osvojiti značajan broj novih glasova.

On je čak i iznervirao mnoge sa svojim haotičnim izjavama u debatama, što je navelo analitičara Masaryk Univerziteta Otta Eibla da kaže za AFP da ga je “retorički teško shvatiti”.

Novi šef države suočiće se sa rekordnom inflacijom u srednjoevropskoj članici EU i NATO od 10,5 miliona ljudi.

Iako je uloga uglavnom ceremonijalna, predsjednik imenuje vladu, bira guvernera centralne banke i ustavne sudije i služi kao vrhovni komandant oružanih snaga.

– Iskreno govoreći, ako izlazne ankete budu precizne, mislim da će Babišu biti teško da pobijedi – izjavio je za AFP analitičar Univerziteta Palacky Tomas Lebeda. “Očekujem da će Petr Pavel pobijediti.”

Šezdesetjednogodišnji Pavel je odlikovan kao heroj za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji u kojem je pomagao da se francuske trupe oslobode iz ratnog područja na teritoriji Hrvatske.

Postao je načelnik češkog generalštaba i predsjednik vojnog komiteta NATO-a.

Babiš, 68, koji je vlasnik grupacije koja proizvodi hranu, hemikalije ali se bavi i medijima, Agrofert, peta je najbogatija osoba u Češkoj, prema magazinu Forbes.

Bio je premijer od 2017. do 2021. godine, neprestano se boreći sa pitanjima o svojoj dvostrukoj ulozi političara i preduzetnika.

I Pavel i Babiš bili su članovi Komunističke partije 1980-ih kada su Čehoslovačkom vladali komunisti pod vodstvom Moskve.