Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo civilnih poslova

MCPBiH: Ministrica verbalno napadnuta jer je “za direktora rekla da je ravnatelj”

gudeljevic

Navodi se da je, “neprimjerena retorika nastavljena uz optužbe upućene ministrici kojom se nastojala diskreditirati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji žitelja jedne države koji ima Ustavom zagarantirana prava da govori maternjim jezikom”.

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCBiH) održan je sastanak radi unapređenja procesa akreditacije visokoškolskih institucija u Brčko distriktu BiH, kojem su prisustvovali predstavnici Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, Asocijacije rektora privatnih univerziteta i direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je u skladu s koordinirajućom ulogom Ministarstva organizirala, u duhu dobre volje, sastanak kojim je nastojala omogućiti uvjete za dijalog koji je, prema riječima prisutnih, iz Ministarstva civilnih poslova nedostajao proteklih godina, saopćeno je iz tog ministarstva.

– Već na samom početku sastanka, uz neprimjereno burnu reakciju, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, prof. dr. Enver Halilović je verbalno nasrnuo na ministricu Gudeljević zabranjujući joj da ga oslovljava sa ‘ravnatelj’, jer je ta riječ ‘neprihvatljiva’. Sudionici sastanka su nastojali uvjeriti direktora Halilovića da svako ima pravo da upotrijebi onu riječ koja je u duhu njegovog maternjeg jezika, ali, nažalost, bez ikakvog učinka – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, “neprimjerena retorika je nastavljena uz optužbe upućene ministrici kojom se nastojala diskreditirati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji žitelja jedne države koji ima Ustavom zagarantirana prava da govori maternjim jezikom”.

– Usprkos neprijatnostima kojima je bila izložena, ministrica Gudeljević je sastanak privela kraju imajući u vidu činjenicu da direktor Halilović nije prethodno prisustvova sastanku Asocijacije rektorskog zbora privatnih sveučilišta smatrajući da se nastali problemi moraju pod svaku cijenu riješiti – navodi se.

Na sastanku se do kraja diskutiralo o problemima u procesu akreditacije i reakreditacije visokoškolskih institucija na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i o mogućnostima za unapređenje navedenog procesa “za što je direktor Halilović ustvrdio da su ‘obične nebuloze’ te da na to neće odgovoriti”.

Predstavnici Asocijacije rektora privatnih univerziteta su ukazali na neravnopravan položaj privatnih visokoškolskih institucija u odnosu javne visokoškolske institucije u Bosni i Hercegovini, posebno kada se radi o članstvu u Rektorskoj konferenciji Bosne i Hercegovine, u kojoj nisu zastupljeni, kao što nisu zastupljeni niti u Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Na sastanku je zaključeno da će naredni korak Ministarstva biti organiziranje zajedničkog sastanka predstavnika privatnih i javnih visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini na kojem bi se razgovaralo o problemima u oblasti visokog obrazovanja i načinima njihova rješavanja, navodi se u saopćenju.