Amela Sofić

Medicinske subspecijalizacije i specijalizacije u KS neće biti dovedene u pitanje

Medicinske sestre KCUS 2

Ona smatra da je došlo do pogreške u prenošenju činjeničnog stanja

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić je izjavila da medicinske specijalizacije i subspecijalizacije u Kantonu Sarajevo neće biti dovedene u pitanje, piše Fena.

Ova reakcija ministrice Sofić uslijedila je nakon saopćenja KO KS SDA da će prema svim izgledima, trenutni konkursi za specijalizacije morati biti obustavljeni, a svi budući konkursi odgođeni do daljnjeg.

Ona smatra da je došlo do pogreške u prenošenju činjeničnog stanja, te pojasnila da je specijalizacija i subspecijalizacijа organizirani oblik sticanja teoretskih i praktičnih stručnih znanja i naučnih saznanja prema propisanom programu.

– Riječ je o edukaciji tj. specijalističkom usavršavanje zdravstvenih radnika koji imaju najmanje godinu dana radnog iskustva u struci nakon položenog stručnog ispita, a ne o radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i kao takva kategorija neće biti dovedene u pitanje – kazala je ona.

Pojasnila je da je oblast specijalizacija i subspecijalizacija pravno regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inženjera medicinske biokemije.

Odobrenje za specijalizaciju, odnosno subspecijalizaciju daje federalni ministar na osnovu godišnjeg plana potrebnih specijalizacija i subspecijalizacija koji donosi na prijedlog kantonalnih ministarstava zdravstva, koje se dostavlja zajedno sa mišljenjem nadležnog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Želimo pružiti poštenu priliku mladim i stručnim ljudima, sa visokim stepenom moralnog integriteta i radne etike, koji su željni rada i u potpunosti posvećeni pacijentima i medicinskoj struci – kazala je ministrica Softić, saopćeno je iz DF-a.