Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mediji svojim pristupom u kampanji trebaju osloboditi građane straha

jahorina_konferencija444

Obaveze medija u izbornom procesu, glavna su tema Međunarodne konferencije “Slobodni i fer mediji – pošteni izbori” koja se održava danas na Jahorini, u okviru projekta Monitoring medija u izbornom procesu.

Projekt za Koaliciju za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, u okviru BASE projekta, provodi Konzorcij Udruženje BH novinari/BORAM.

U pozdravnom obraćanju, Vladimir Pandurević iz Delegacije Evropske komisije naglasio je važnost učešća predstavnika zemalja regiona (Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH) na ovakvom skupu, te kazao da je bitno imati aktere iz civilnog društva sposobne da komuniciraju s nadležnim.

Po njegovim riječima, jako je važno cijeli proces približiti građanima, jer se cijeli ovaj proces i vodi radi dobrobiti građana.

Vehid Šehić iz Koalicije “Pod lupom”, koja okuplja šest nevladinih organizacija iz cijele BiH sa iskustvom u praćenju izbornog procesa, ukazao je na važnost saradnje sa susjednim zemljama, posebno medijima, budući da veliki broj građana BiH ima dvojno državljanstvo. Također smo svjedoci da političari iz BiH gostuju u medijima iz regiona i često manipuliraju situacijom. Zato je, smatra Šehić, posebno važna uloga javnih servisa u zemljama regiona.

Dalje navodi da smo svjedoci da mediji, uključujući javne, favoriziraju određene opcije, pri čemu se stvara nezdrava atmosfera, atmosfera straha.

– Mediji svojim pristupom u kampanji trebaju osloboditi građane straha, da oni mogu slobodno izraziti svoju volju – kazao je Šehić.

Na konferenciji se kao jedna od neizbježnih tema nametnuo i fenomen “lažnih” vijesti, pri čemu je navedeno da je naš region “šampion” u lažnim vijestima.

Pomoćnica direktora u Regulatornoj agenciji za komunicije (RAK) Helena Mandić je u svom izlaganju, između ostalog, kazala kako u BiH od neuspjeha dogradnje Daytonskog sporazuma 2006. godine neprekidno “živimo izborni proces”, dok je onih 30 dana pred izbore “najlakši dio posla”. Ona smatra da građani BiH dobro razumiju ulogu regulatora, ali da gaje nepovjerenje prema političkim subjektima i medijima.

Na konferenciji se razmatra uloga medija u demokratskim procesima, posebno u izbornom periodu kada se intenzivira javna komunikacija. Akcent je na fer i profesionalnom izvještavanju o predizbornim događajima i kampanji političkih subjekata. Projekt je posvećen i građanima – u kojoj mjeri vjeruju izbornom procesu, čime se vode kada odlučuju za koga će glasati, te iz kojih medija crpe najviše informacija.