Pećanin: Građanska opozicija u BiH nema šanse

komsic niksic

Senad Pećanin, advokat i novinar iz Sarajeva, za “Zašto?” analizira inicijativu za ujedinjenje vodećih građanskih stranaka u BiH te njihove izglede za pokretanje promjena i smjenu bloka nacionalnih stranaka sa vlasti nakon opštih izbora u oktobru.

  • Posljedica

Inicijativa (predsjednika Demokratske fronte) Željke Komšića o ujedinjenju građanskih opozicionih stranaka, nakon svega što je osobno učinio na vlastitoj samokandidaturi, jeftini je i prozirni politički trik kojim pokušava sebe amnestirati od opravdanog gnjeva javnosti zbog nemogućnosti opozicije da interese svojih liderčića podrede imperativu smjene ove lopovske i nekompetentne nacionalističke vlasti.

Građanska opozicija u Bosni i Hercegovini još uvijek nije u stanju da se oporavi od katastrofalnih posljedica kriminalne vlasti Zlatka Lagumdžije, koji je u funkciji vladara Socijaldemokratske partije potpuno iznevjerio očekivanja građana i uništio nadu u građanske stranke.

Pored činjenice da su njegovi tadašnji stranački poltrončići – Željko Komšić, (aktuelni predsjednik i potpredsjednik SDP-a) Nermin Nikšić i Denis Bećirević – danas lideri ovakve građanske opozicije, najpogubnija posljedica Lagumdžijine vladavine jeste široko rasprostranjeno uvjerenje ogromnog dijela javnosti po kojem su “sve stranke iste”, a “svi političari su lopovi”.

  • Rezultat

Dakle, postojeća građanska opozicija ne može biti sredstvo neophodnih promjena vlasti iz dva razloga: zbog toga što ni izdaleka nije izblijedilo sjećanje građana na katastrofalne učinke Lagumdžijine vlasti i zbog nemogućnosti postizanja neophodnog ujedinjenja opozicije radi poraza Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Radončićeve SBB.

U okolnostima ovako prostituiranih političkih stranaka i njihovih lidera, otvara se ogroman prostor za uspjeh netipičnih političkih aktera, po uzoru na izborni uspjeh Emanuela Makrona i njegovog pokreta prvo na predsjedničkim, a onda i na parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Ja sam, recimo, uvjeren, da bi kandidatura osoba dokazanih moralnih i profesionalnih osobina, kao što su, na primjer, dr. Ismet Gavrankapetanović, (režiser) Dino Mustafić, (novinar) Senad Hadžifejzović ili (politolog) Nerzuk Ćurak, polučila izvanredan izborni rezultat.

  • Oligarhija

Bez promjene moralne paradigme nema političke promjene u Bosni i Hercegovini.

A pokušaji da se do promjene dođe sa liderima koji su naslijeđe turobne Lagumdžijine vladavine dovešće do razultata sličnih onih koje je na nedavnim izborima u Beogradu ostvarile Demokratska stranka.

Jednostavno, kao što je katastrofalna vlast Tadićeve Demokratske stranke popločala put Vučićevim presvučenim radikalima, tako je i SDP pod Lagumdžijom osigurao dugotrajnu vlast postojeće političke oligarhije.


Radio Slobodna Evropa