Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mediji u BiH sve više pod kontrolom političkih i poslovnih grupacija

eldin-karic-account

“Konferencija o istraživačkom novinarstvu: Mediji u borbi protiv korupcije” u organizaciji Antikorupcijske mreže u BiH “Account”, održana je danas.

Direktor Antikorupcijske mreže “Account” Eldin Karić kazao je tim povodom da su mediji sve više pod kontrolom određenih političkih i poslovnih grupacija te da je ova konferencija pokušaj da se pronađe rješenje za taj problem.

VEZANI TEKST: “Account”: Otvorena Izložba fotografija napravljenih tokom poplava (FOTO)

Istakao je da bez istraživačkog novinarstva nema ni medija, niti novinarstva, te da mediji postaju oglašivačke platforme na koje se kače reklame i gdje političari govore ono što javnost želi da čuje.

S tim u vezi, poručio je da je vrijeme da se problem odumiranja istraživačkog novinarstva shvati ozbiljno te da se pokušaju pronaći načini na koje se može spasiti.

Urednik portala “Capital.ba” Siniša Vukelić istakao je da, nakon što su međunarodne organizacije koje su finansirale medije napustile BiH, mediji pod uticajem određenih grupacija u oba bh. entiteta te da “pokušavaju da se ne zamjere nikome”.

 

S druge strane, kaže, mediji koji žele da se bave istraživačkim novinarstvom nemaju dovoljno resursa i novinara, niti mogu izdvojiti dovoljno vremena za ozbiljnu istraživačku priču, a rezultat toga su površne informacije i neinformiranost građana.

Zaključio je da bez novčanih sredstava nema ni istraživačkog novinarstva te da se u borbi za egzistenciju ne može očekivati nezavisno, kritičko novinarstvo.