Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriza u Krajini

Među više od 20.000 otkrivenih migranata više od 500 djece

djeca migranti

Posebna zabrinutost iskazana je zbog loših uvjeta u Trnovi kampu i Borićima, odakle su izmještene sve porodice s djecom i djeca bez pratnje

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetila je danas USK i obišla lokacije na kojima su smješteni migranti. U fokusu posjete bilo je pitanje zaštite prava djece kao najugroženije kategorije migranata.

Organiziran je sastanak s lokalnim čelnicima, predstavnicima institucija i organizacija uključenih u aktivnosti vezane za povećan priliv migranata i njihov tranzit kroz BiH kada je kao gorući problem istaknuto pitanje javnog zdravlja i sigurnosno pitanje.

Posebna zabrinutost iskazana je zbog loših uvjeta u Trnovi kampu i Borićima, odakle su izmještene sve porodice s djecom i djeca bez pratnje.

Podaci Službe za poslove sa strancima

Prema podacima Službe za poslove sa strancima među više od 20.000 otkrivenih migranata evidentirano je više od 500 djece, dok je nedavno u bihaćkoj regiji otkriveno 66 djece bez pratnje roditelja smještenih u prihvatne centre Bira i hotel Sedra u Bihaću.

Trenutno je više od 190 djece smješteno u Sedri i Biri te 102 u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara, 19.313 migranata izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH, ali podneseno je 1.310 zahtjeva za azil među kojima 306 maloljetnika, a njih pet bez pratnje roditelja.

Na sastancima je naglašeno kako je potrebno omogućiti dodatne smještajne kapacitete, kao i registraciju migranata kako bi se došlo do preciznijih podataka i o najugroženijim kategorijama kao što su djeca.

Borovac je ukazala da postoji rizik da su ova djeca više od druge izložena prijetnji seksualnom iskorištavanju i trgovini ljudima, kao i drugim oblicima nasilja, izražavajući zahvalnost naročito zdravstvenim radnicima na doprinosu na terenu i pomoći koju pružaju naročito djeci migranata.

Problematika povećanog priliva i tranzita migranata nije problem samo USK nego cijele BiH, a s ciljem smanjenja pritiska na bihaćku regiju oko hiljadu migranata smješteno je u Salakovacu i Azilantskom centru u Delijašu, Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, kao i bivšoj kasarni Ušivak kod Sarajeva.

– Unsko-sanski kanton nije sam u rješavanju izazova uzrokovanih prilivom migranata. Neophodno je da se uspostavi kvalitetnija saradnja u cilju jasnog artikuliranja potreba sa terena kako bi se efikasnije kreirale mjere i djelovalo sa svih nivoa vlasti – stav je ministrice Borovac.

Salakovac kao primjer

Istaknuto je i da sistem uspostavljen u Salakovcu može služiti kao dobar model za djelovanje ostalih centara, naročito onih u koje se smještaju ugrožene kategorije poput porodica s djecom, starih i iznemoglih osoba, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U Salakovcu je pored uvjetnog smještaja i redovne ishrane na bazi tri obroka dnevno osigurana i primarna zdravstvena zaštita, vakcinacija 35 djece, organiziran neformalan vid obrazovanja kroz učenje jezika i kreiran kutak za djecu.

Sve to je rezultat efikasne saradnje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice s domaćim i međunarodnim partnerima – IOM-a, UNICEF-a, UNHCR-a, Crvenog krsta Grada Mostara i Federacije BiH, nevladinih organizacija BHWI i Save the Children.