Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

8. april

Međunarodni dan Roma obilježen i u Brčko distriktu BiH

medjunarodni dan roma brcko
FOTO: Fena

Obilježavanju Međunarodnog dana Roma priključila se i Policija Brčko distrikta

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić i zastupnica uime romske nacionalne manjine u Skupštini Distrikta Mejra Šećić, povodom obilježavanja 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, podigli su danas romsku zastavu na jarbol  ispred gradske Vijećnice.

-Evidentno je da je ova populacija na margini društva suočena s diskriminacijom, te BiH i Brčko distrikt imaju obvezu da učine jednu sveopću inkluziju, kako ekonomsku, tako i socijalnu i kulturnu. Najveći akcenat će se staviti na obrazovanje romske populacije, kao i na uvođenje romskog jezika u brčanske škole – kazao je Nišić.

Ukazao je na potrebu stvaranja jednakih uslovi za romsku populaciju u svim oblastima života.

Zastupnica u Skupštini Brčko distrikta Mejra Šećić kazala je kako na području Distrikta ima oko 2.500 prijavljenih Roma.

-Uslov da se romska populacija izdigne na veći nivo i da imaju uslove pri zapošljavanju, kao i veće standarde života, jeste da se romska djeca obrazuju i na tome se radi unazad nekoliko godina, te su već vidljivi prvi rezultati – naglasila je Šečić.

I predstavnici Savjeta nacionalnih manjina Brčko distrikta danas su povodom Međunarodnog dana Roma posjetili djecu u Dnevnom centru gdje su kroz tradicionalne romske pjesme i ples, kao i radionice o romskoj kulturi i povijesti obilježili ovaj važan datum.

Obilježavanju Međunarodnog dana Roma priključila se i Policija Brčko distrikta.